E clar ca untul de arahide merge foarte bine si cu bananele si cu ciocolata. Bananele si ciocolata fac si ele casa buna. Pai va dati seama ce explozie de placere e intr-un desert cu unt de arahide si ciocolata?! ๐๐
Si, pe langa ca e mega bun, desertul acesta se si prepara foarte rapid si usor, fara coacere! Ca sa nu mai spun ca nu e doar un desert vegan, dar e si fara gluten! ๐

Ingrediente necesare
In acest praragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor, eventuali inlocuitori si link-uri afiliate. Detalii despre cantitati si mod de preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
* Dati click pe poze pentru a ajunge direct la ingredientele necesare pentru aceasta reteta sau intrati pe site-ul Vegis pentru mai multe optiuni.
Desertul acesta are 3 straturi:
Baza โ facuta dintr-un amestec de fulgi de ovaz, curmale, unt de arahide, ulei de cocos si putina cacao. Puteti inlocui fulgii de ovaz cu faina din ovaz si veti obtine o textura si mai fina. Eu am macinat fulgii in blender, insa n-au iesit chiar faina. Cat despre cacao, o puteti inlocui cu pudra de roscove daca doriti.
Crema โ facuta din muuult unt de arahide, banane, sirop de curmale si ulei de cocos. Am folosit un unt de arahide fin si consistent, asemanator unei paste, ca sa obtin o crema care nu se inmoaie prea repede. Si am ales siropul de curmale pentru ca are un usor gust de caramel, dar il puteti inlocui cu un alt sirop preferat de voi.
Topping โ am facut un amestec de ciocolata vegana (61% cacao) si lapte vegetal. Iar deasupra am presarat niste alune macinate.
Preparare desert cu unt de arahide, banane si ciocolata
Super simplu se prepara desertul acesta.
Pentru prepararea bazei, puneti mai intai curmalele la inmuiat 10 minute in apa calda. Intre timp, macinati fulgii de ovaz intr-un blender sau un robot de bucatarie (sau un blender), apoi puneti-i intr-un bol. Procesati si curmalele inmuiate pana se fac pasta. Puneti-le peste fulgii de ovaz impreuna cu restul ingredientelor si amestecati bine cu mana. Eu nu pun toate ingredientele in blender in acelasi timp pentru ca se tot lipesc de margini si trebuie sa opresc blenderul ca sa le imping spre fundul bolului. Dar, daca pentru voi e mai simplu asa, puneti-le pe toate deoadata in blender si procesati.
Dupa ce obtineti un aluat consistent si lipicios, distribuiti-l in 12 forme pentru briose. Eu am pus in fiecare cupa o banda de hartie pentru a le putea scoate mai usor cand sunt gata. Si am umezit putin hartia ca sa se lipeasca mai bine de forme. Pentru a va asigura ca distribuiti in mod egal cantitatea de aluat in fiecare cupa, puteti folosi un cantar. Presati bine aluatul pe fundul cupei astfel incat sa obtineti un strat cat mai uniform.

Pentru crema, dati toate ingredientele prin blender pana obtineti o pasta fina.
Distribuiti crema in mod egal in cele 12 cupe, peste stratul de la baza. Va fi mai greu sa obtineti straturi uniforme deoarece crema are consistenta unei paste si e destul de lipicioasa. Eu am presat crema cu degetele si a mers mai bine.

Pentru topping, puneti ciocolata rupta in bucati si laptele intr-un bol, apoi topiti in bainmarie.
Distribuiti glazura de ciocolata peste crema, apoi presarati alune maruntite peste si lasati cupele in frigider minim 2 ore. Mult mai bine se aseaza si se pastreaza in congelator.

Alte deserturi vegane fara coacere
- Batoane cu unt de arahide, hrisca expandata si ciocolata
- Tarta vegana cu ciocolata
- Cheesecake vegan cu topping de fructe de padure
- Tarta cu zmeura si mousse de ciocolata cu avocado
- Tarta raw vegana cu lime si avocado
- Tarta vegana cu capsuni – fara gluten & fara zahar
Daca va place acest desert vegan cu unt de arahide, banane si ciocolata, va rog lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca il si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Desert cu unt de arahide, banane si ciocolata
Equipment
- 12 muffin molds
- food processor / high speed blender
Ingredients
Ingrediente baza
- 150 g fulgi de ovaz fara gluten
- 120 g curmale cantarite fara samburi
- 50 g unt de arahide
- 30 g ulei de cocos topit
- 10 g cacao
Ingrediente crema
- 320 g unt de arahide
- 150 g banana cantarita fara coaja
- 50 g sirop de curmale
- 40 g ulei de cocos topit
Topping
- 150 g ciocolata vegana 61 % cacao
- 70 ml lapte din plante
- 20 g arahide maruntite
Instructions
- Puneti cate o banda de hartie de copt (20 cm lungime si 1,5 cm latime) in fiecare cupa a formei pentru briose (vedeti pozele din articolul de mai sus); umeziti putin hartia ca sa se lipeasca mai bine de forma;
Prepararea bazei
- Lasati curmalele la inmuiat in apa calda timp de 10 minute;
- Puneti fulgii de ovaz intr-un blender sau robot de bucatarie si procesati pana se maruntesc; scoateti fulgii din blender si puneti-i intr-un bol;
- Scurgeti curmalele de apa, puneti-le in blender si procesati pana obtineti o pasta;
- Puneti pasta de curmale in bolul cu fulgii de ovaz impreuna cu restul ingredientelor pentru baza si amestecati bine pana cand obtineti un aluat lipicios;
- Distribuiti aluatul in cantitati egale in cele 12 forme si presati bine pe fund pentru a obtine o baza uniform si compacta;
Prepararea cremei
- Puneti toate ingredientele in blender si procesati pana cand obtineti o pasta fina;
- Distribuiti in mod egal cantitatea de crema in cele 12 forme, peste stratul de aluat; presati crema usor cu degetele pentru a obtine un strat uniform;
Preparare glazura de ciocolata
- Rupeti ciocolata in bucati mici si puneti-o impreuna cu laptele intr-un bol; topiti la bain-marie, apoi distribuiti in fiecare cupa, peste stratul de crema;
- Presarati alune macinate deasupra si dati la frigider pentru minim 2 ore; cel mai bine se pastreaza in congelator.