Acest curry verde thailandez este atat de aromat si gustos incat o sa va mearga la suflet ๐Ÿ˜Š. Este preparat cu legume sanatoase si tofu si plin de arome exotice de lemongrass si alte plante specifice bucatariei thailandeze.

Pe langa asta, este vegan, fara gluten, usor de preparat si gata de servit in mai putin de 30 de minute.

Dar sa vedem mai intai ce este curry.

Asa cum am mai mentionat si intr-o alta postare, curry este denumirea data mancarurilor asiatice care au consistenta unei supe sau a unei tocanite pentru a caror preparare se folosesc anumite condimente. Desi mancarea isi are originea in Asia, numele de „curry” nu este asiatic. Colonialistii britanici au numit astfel mancarurile exotice asiatice (probabil pentru ca in limbile locale exista prea multe denumiri, greu de retinut, pentru fiecare mod in care sunt preparate mancarurile). Cele mai populare versiuni de curry sunt cel thailandez si cel indian. Si sunt destul de diferite.

Curry indian vs curry thailandez

Curry indian

Curry-urile indiene sunt facute dintr-un sos de rosii proaspete si ceapa, asezonate cu multe condimente uscate: seminte de chimion, coriandru, turmeric pudra, ardei iuti uscati, scortisoara, cardamom. Acest amestec de condimente (de regula, coapte in tigaie, fara ulei) se numeste masala. In sudul Indiei, se adauga si lapte de cocos in sosul de rosii condimentat; insa, in general, curry-urile indiene se fac cu iaurt, unt sau smantana. Si sunt mai consistente decat cele thailandeze.

Curry thailandez

Baza pentru curry thailandez este o pasta facuta din ingrediente proaspete, cateva condimente uscate si pasta de creveti. Ingredientele proaspete din retetele traditionale de pasta de curry thailandez sunt: ardei iuti, coaja de kaffir lime (tip de lime cu o aroma mai patrunzatoare decat fructul obisnuit de lime), lemongrass (planta foarte aromata din Asia de sud-est), radacina de coriandru, galangal (ghimbir thailandez, care e diferit ca aroma, gust si textura fata de ghimbirul obisnuit), salote si usturoi. De regula, se folosesc trei condimente in pasta de curry: seminte de chimion, de coriandru si boabe de piper alb. Desi pentru pasta de curry se folosesc mai putine condimente decat pentru masala indiana, curry-ul thailandez este mai iute. Si, de cele mai multe ori se prepara cu lapte de cocos, aproape niciodata cu produse lactate. Nici nu este asa consistent ca si curry-ul indian, seamana mai drgraba cu o supa.

Tipuri de curry thailandez

Sunt trei feluri principale de curry thailandez: verde, rosu si galben. Pasta de curry verde se face din ardei iuti verzi proaspeti si este cea mai iute, contrar parerii celor mai multi vestici. Pasta rosie de curry este, evident, facuta cu ardei iuti rosii, uscati sau proaspeti. In ceea ce priveste pasta galbena de curry, este clara influenta bucatariei indiene, deoarece se face cu turmeric si seminte de cardamom negru, pe langa ingredientele mai sus mentionate.

Acum, ca ne-am lamurit ce este curry si care sunt cele mai cunoscute feluri, hai sa vedem cum preparam un curry in stil thailandez.

Ingrediente pentru curry verde thailandez

Am facut acest curry cu taietei lati din orez, care au o textura usor elastica si sunt mai lipiciosi. Dar daca nu aveti taietei din orez, puteti servy curry-ul cu orez jasmine simplu. Nu cred ca alte feluri de taietei (din orez sau hrisca) ar fi un inlocuitor potrivit in retetele cu curry Thailandez.

Dar hai sa vedem de ce alte ingrediente mai avem nevoie:

Ingrediente pentru sosul de curry

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

  • ulei de cocos – poate fi inlocuit cu ulei de alune, foarte des intalnit in bucatara thailandeza;
  • salota – in retetele traditionale thailandeze se folosesc salote, nu ceapa galbena;
  • ghimbir & usturoi – galangal ar fi si mai potrivit, dar eu nu am vazut pana acum in supermarket-urile noastre;
  • pasta de curry verde – asigurati-va ca nu contine pasta de creveti;
  • frunze de kaffir lime– pasta (optional) – pentru o aroma mai bogata; evindent, ideal ar fi sa folosim frunze proaspete, dar sunt foarte greu de gasit in afara Thailandei in general; se gaseste in supermarket-uri la rafturile cu produse asiatice;
  • lemongrass (optional) – pentru o aroma mai puternica de citrice; din pacate, nici lemongrass nu am gasit proaspat, doar conservat, in borcan ๐Ÿ˜’; legenda spune ca, mai apare din cand in cand in supermarket-uri, dar foarte rar, pentru ca, din cauza cererii scazute, se strica (ma refer la supermarket-urile din Timisoara);
  • lapte de cocos – responsabil de texura cremoasa a curry-ului; folositi atat crema, cat si lichidul; puteti comanda lapte /crema de cocos de la Biona sau de la Cocomi, brand-uri pe care eu le-am testat si care sunt bune;
  • zeama de lime – echilibreaza gustul cu o tenta acrisoara, specifica preparatelor thailandeze;

Toppings

  • legume – puteti folosi orice legume va plac: broccoli, ciuperci, adrei gras (nu neaparat verde ๐Ÿ˜‰), edamame, bame, bambus, morcovi etc.; eu am folosit broccoli, ciuperci Champignon albe si bok choy (daca nu gasiti „baby” bok choy, indepartati partile albe dinspre cotor pentru ca sunt cam amare);
  • tofu – natur sau prajit.

Cum se face curry verde thailandez

Prepararea taieteilor

Preparati taieteii conform instructiunilor de pe ambalaj. De obicei, taieteii din orez se lasa la inmuiat in apa fierbinte timp de 5 minute. Mai amestecati din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Nu-i lasati mai mult in apa pentru ca se inmoaie prea tare. Dupa ce s-au inmuiat suficient, puneti-i intr-o sita sa se scurga apa si clatiti-i cu apa rece pentru a intrerupe procesul de gatire. Puneti-i deoparte si nu va ingrijorati daca incep sa se lipeasca; se vor separa dupa ce ii adaugati in sosul de curry fierbinte.

Taietei din orez fierti

Prepararea curry-ului

Curatati si taiati foarte marunt salota, usturoiul si ghimbirul. Puteti da prin razatoare sau printr-o presa usturoiul si ghimbirul ca sa obtineti un curry mai fin.

Apoi incalziti uleiul de cocos la foc mediu intr-un wok mare. Cand uleiul este incins, adaugati salota, usturoiul si ghimbirul, caliti 1-2 minute, pana cand se elibereaza aromele.

Adaugati pasta de curry, lemongrass, pasta din frunze de kaffir lime (daca folositi) si caliti timp de 2 minute. Adaugati laptele de cocos si jumatate de cana de apa si lasati sa fiarba 7-8 minute la foc mediu, pana cand sosul de curry incepe sa se ingroase putin.

Puneti legumele in curry. Incepeti cu broccoli si ciupeci, pentru ca au nevoie de un timp mai mare de fierbere. Aveti grija sa nu se inmoaie prea tare. Lasati-le le fiert maxim 2 minute ca sa-si pastreze prospetimea si sa ramana usor crocante. Adaugati apoi bok choy, tofu si taieteii din orez, amestecati usor si mai lasati pe foc cateva secunde.

Opriti focul si puneti zeama de lime peste curry.

Puneti in boluri si savurati! ๐Ÿ˜Š

Cum se pastreaza curry

Ca de obicei, cand vine vorba de curry, va recomand sa-l serviti imediat ce l-ati preparat. Daca doriti sa-l pastrati o perioada mai lunga, puteti dubla cantitatea de ingrediente pentru sos si sa o puneti in frigider intr-o caserola bine inchisa. Isi pastreaza aroma 5-6 zile. Astfel, cand aveti pofta de un curry thailandez, fierbeti sosul, adaugati legumele preferate, tofu si gata-i cina ๐Ÿ˜‰.

Alte retete de curry care ar putea sa va placa

Daca v-a placut reteta aceasta de curry Thailandez cu taietei din orez, evaluati-o sau lasati un comentariu mai jos. Si daca o si preparati, faceti o poza si distribuiti-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty ๐Ÿ˜Š.

Servire curry verde thailandez cu taietei din orez

Curry verde thailandez cu taieei din orez

Acest curry verde thailandez iti va gadila placut simturile. Preparat cu legume sanatoase si tofu, scaldat in arome exotice de dulce, acrisor si iute, te va unge la suflet. E usor de preparat si gata de servit in mai putin de 30 de minute.
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins
Course Fel principal
Cuisine Thailandeza
Servings 2 portii

Ingredients
  

  • 150 g taietei din orez

Sos curry

  • 2 linguri ulei de cocos sau ulei de alune
  • 1 salota medie taiata marunt
  • 2-3 catei de usturoi taiati marunt sau razuiti
  • 1 bucata ghimbir taiat marunt sau razuit
  • 1ยฝ – 2 linguri pasta curry verde
  • 1 lingurita pasta de lemongrass (optional) folositi proaspat daca aveti
  • ยฝ lingurita pasta frunze de kaffir lime (optional)
  • 1 conserva lapte de cocos 400 ml
  • ยฝ cana apa 120 ml
  • ยฝ lingurita sare sau dupa gust

Toppings

  • 100 g buchetele de broccoli
  • 2 bok choy medii
  • 70 g ciuperci Champignon
  • 150 g tofu tare taiat cubulete
  • 1 ardei iute verde, proaspat (optional)
  • zeama de la un fruct proaspat de lime

Instructions
 

  • Preparati taieteii din orez conform instructiunilor de pe ambalaj; cand sunt gata, puneti-i la scurs intr-o sita si clatiti-i cu apa rece ca sa intrerupeti procesul de gatire;
  • Incalziti uleiul de cocos intr-un wok; cand uleiul e incins, adaugati salota tocata, ghimbirul si usturoiul si caliti la foc mediu timp de 2 minute, pana cand aromele se combina; amestecati din cand in cand;
  • Adaugati pasta de curry verde, lemongrass si pasta de frunze de kaffir lime si caliti 1-2 minute; amestecati bine toate ingredientele;
  • Adaugati laptele de cocos, apa si sarea si lasati sa fiarba la foc mediu-mic timp de 7-8 minute, pana cand sosul se ingroasa putin;
  • Adaugati buchetelele de broccoli si ciupercile, gatiti la foc mediu 1-2 minute si adaugati bok choy, tofu si taieteii; amestecati usor; lasati la foc mediu cateva secunde;
  • Opriti focul, puneti in boluri, stoarceti fructul de lime deasupre si serviti cu ardei iute.

Notes

  1. Pentru un timp de gatit cat mai scurt, preparati taieteii in timp ce fierbe sosul de curry.
  2. Pasta de curry poate destul de sarata; cel mai bine e sa gustati curry-ul inainte sa adaugati sare.
  3. Nu fierbeti legumele prea mult; se vor inmuia prea tare si isi vor pierde din prospetime.
  4. Prajiti cubuletele de tofu daca va plac mai crocante.
Keyword curry thailandez, curry verde

2 Comentarii

  1. 5 stars
    Mulศ›umesc pt toate detaliile, este prima data cand gatesc un curry atat de gustos. Asa ca voi continua sa fac din retetele tale

Scrie un comentariu

Evaluare reteta