Acesta este chiar primul curry pe care l-am gatit vreodata ๐Ÿ˜Š. L-am descoperit intr-un restaurant taiwanez in Shanghai. Pe vremea aceea era o adevarata provocare sa gasesc mancare vegetariana pentru ca in China aproape totul se gateste cu carne. Si mancare vegertariana inseamna, de obicei, ca, pe langa carne, vrei si niste legume. Asadar, cand am descoperit curry-ul acesta cu legume si tofu intr-un mall in zona in care locuiam, am fost in extaz. Mergeam acolo o data pe saptamana doar ca sa mananc curry. Dar fericirea s-a incheiat cand s-a schimbat meniul si curry-ul meu a fost taiat d epe lista.

Nu mi-a ramas altceva de facut decat sa ma pun sa-l gatesc acasa. Din fericire, mi-a iesit bine de la prima incercare ๐Ÿ˜Š. Si, desi intre timp am descoperit si alte feluri de curry, inca il mai gatesc pe acesta din cand in cand pentru ca e perfect pentru o masa rapida si delicioasa.

Ce este curry de fapt?

Hai sa clarificam prima data ce este curry! Este un amestec de condimente pe care il gasiti sub forma de pudra sau pasta. E chiar amuzant ca, desi ingredientele sunt de origine asiatica, numele de curry nu este asiatic deloc! Este de fapt denumirea pe care colonialistii au dat-o felului de mancare ce le-a placut foarte mult in Asia ๐Ÿ˜Š.

Pudra de curry, ingredient pe care l-am si folosit pentru prepararea acestei retete, este mai degraba specifica in India. De regula, este facuta din seminte macinate de chimion, coriandru, ardei iuti uscati, foi de dafin, de frunze de curry si piper negru, amestec care se numeste masala in India. Pudra de turmeric si ghimbirul sunt si ele integrate in curry, insa, de obicei, nu in masala. De fapt, pudra de curry ce se gaseste in tarile vestice nu este un produs de foarte buna calitate. Cel mai indicat ar fi sa ne facem acasa, din ingrediente atent selectionate. Si da, exista si frunze de curry care cresc in copacul de ….curry! Interesant, nu? ๐Ÿ˜Š

Ingrediente pentru curry de legume si tofu

In sectiunea aceasta, gasiti informatii despre ingrediente, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare gasiti in tabelul de la sfarsitul articolului.

  • legume – am folosit broccoli, morcovi si cartofi; puteti alege orice alte legume va plac sau aveti prin frigider: fasole verde, ciuperci, conopida, varza etc.;
  • tofu – o sursa foarte buna de proteine in mancarurile vegane; folositi tofu tarer, nu tartinabil; eu prefer sa il prajesc penru ca se face crocant si imi place mai mult asa, dar nu este obligatoriu sa il prajiti si voi pentru a prepara aceasta reteta;
  • lapte de cocos – ingredientul care face acest curry foarte cremos; e important sa alegeti un lapte de cocos de calitate, care imbogateste gustul preparatului; un lapte de cocos bun contine cel putin 70% crema (partea alba), nu contine zahar adaugat sau sulfiti si are o textura cremoasa, fina, fara cocoloase; daca, atunci cand deschideti conserva, dati peste un strat de ulei, inseamna ca acel lapte de cocos nu a fost transportat / pastrat in conditii optime, ceea ce impacteaza calitatea produsului;
  • usturoi & ghimbir – un mix foarte des intalnit in mancarurule asiatice, care da savoare preparatelor; in unele tari se gaseste la supermarket conservat in borcane (nu am vazut in Romania pana acum), insa, evident, cel mai bine e sa le preparam noi acasa, din ingrediente proaspete; eu le curat si le trec pe amandoua prin presa pentru usturoi;
  • curry si turmeric pudra – desi pudra de curry contine turmeric, eu mai adaug putin pentru a da intensitate culorii;
  • fulgi de ardei iute & frunze de curry (optional) – mie imi place mancarea iute, asa ca, ardeiul iute este intodeauna bine venit; daca voua nu va place, nu este obligatoriu sa folositi; frunzele de curry imbogatesc aroma mancarii, insa nu este obligatoriu sa folositi, daca nu aveti.

Cum sa faceti curry cu tofu si legume crocante?

  1. Prajiti tofu in ulei vegetal, la foc mediu, intr-o tigaie sau un wok. Eu am folosit ulei de floarea soarelui presat la rece. Cand cubuletele de tofu sunt aurii pe toate partile, scoateti-le din wok si puneti-le deoparte.
Tofu prajit in tigaie

2. Puneti ulei de cocos in wok si caliti usturoiul si ghimbirul la foc mediu pana cand aromele se combina. Adaugati laptele de cocos, condimentele si frunzele de curry (daca folositi) si aduceti in punctul de fierbere. Amestecati bine sa se integreze perfect condimentele (fara cocoloase).

Lapte de cocos gatit cu ingrediente pentru curry

3. Adaugati legumele si tofu prajit si gatiti maxim 10 minute la foc mediu. Cu cat gatiti mai mult legumele, cu cat mai moi vor fi. De aceea ar fi bine sa verificati din cand in cand daca sunt gata.

Legumele si tofu adaugate in sosul de curry

Cum se pastreaza curry co tofu si legume?

Puteti pastra curry in frigider pentru 1-2 zile, insa legumele se vor inmia si nu vor mai fi la fel de gustoase. De aceea, recomand sa puneti la frigider doar sosulde curry intr-o caserola inchisa ermetic. In felul acesta, oricand aveti chef de un curry, puneti sosul la fiert, adaugati legume proaspete si tofu si masa e gata! Sosul poate fi pastrat in frigider timp de paroximativ o saptamana, da rse poate pune si la congelator pentru o perioada mai indelungata.

Cum se serveste curry cu legume si tofu?

Cel mai adesea tofu este insotit de orez sau paine naan. Dar puteti incerca variante mai sanatoase, cum ar fi quinoa, bulgur sau farro. Sau mancati-l simplu, fara nici o garnitura ๐Ÿ˜Š.

Acest curry cu legume si tofu este:

  • usor de preparat
  • sanatos si hranitor
  • vegan
  • delicios
  • versatil
  • cremos
  • aromat
  • gata in jumatate de ora

Alte retete de curry care ar putea sa va intereseze


Daca va place aceasta reteta, va rog lasati un comentariu si evaluati-o. Si daca pregatiti acest curry, postati o poza pe Instagram ๐Ÿ˜Š; nu uitati sa etichetati #choosetasty ๐Ÿ˜Š.

Servire curry cu tofu si legume

Curry cu broccoli, morcovi, cartofi si tofu

O reteta care poate fi preparata acasa repede si usor. Ingredientele sunt simple, dar in acelasi timp gustase si hranitoare. Pe langa asa, e un preparat vegan.
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Course Fel principal
Cuisine Indian
Servings 3 portii

Ingredients
  

  • 1 lingura ulei vegetal
  • 150 g tofu taiat cubulete de 1 cm
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 3 catei usturoi zdrobit
  • 2 cm ghimbir proaspat, zdrobit
  • 1 conserva lapte cocos 400 ml
  • 2 linguri pudra curry
  • 1 lingurita turmeric pudra
  • 1 lingurita fulgi de ardei iute
  • 1 lingurita sare
  • cateva frunze de curry optional
  • 200 g broccoli fara cotor
  • 130 g morcovi taiati rondele de 1 cm
  • 250 g cartofi rosii taiati cuburi de 1-2 cm

Instructions
 

  • Intr-un wok sau o tigaie mare puneti uleiul vegetal la foc mediu; cand s-a incins, adaugati cubuletele de tofu si prajiti-le aproximativ 5 minute, pana devin aurii; scoateti-le pe o farfurie si puneti-le deoparte;
  • Adaugati uleiul de cocos in wok; cand e fierbinte, puneti ghimbirul si usturoiul zdrobit si caliti la foc mediu 2 minute pana devin aurii si aromele se combina; amestecati continuu ca sa nu se arda;
  • Adaugati laptele de cocos, pudra de curry, turmeric, fulgii de ardei iute, sare si frunze de curry (daca folositi); amestecati pana cand condimetele sunt integrate complet (fara cocoloase);
  • Cand sosul incepe sa fiarba, adaugati legumele, tofu prajit si ยพ cana cu apa; acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mediu-scazut pana cand legumele devin crocante.;
  • Puneti curry in boluri si savurati!

Notes

  1. Nu este obligatoriu ca tofu sa fie prajit, deci puteti sari peste acest pas.
  2. Nu gatiti legumele prea mult; sunt mult mai gustoase si mai sanatoase cand sunt servite „al-dente”.
  3. Serviti curry-ul imediat, altfel legumele se vor inmuia si isi vor pierde savoarea.
  4. Daca vreti sa consumati curry siย  in zilele urmatoare, cel mai bine e sa pastratiย  la frigiderย  doar sosul din lapte de cocos; adaugati legumele proaspete atunci cand il preparati din nou.
Keyword curry cu lapte de cocos, curry cu legume, curry indian, curry vegan, de post

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta