Curry de rosii nu este chiar cea mai corecta denumire pentru acest preparat. Dar sigur e mai usor de inteles decat makhani, masala, lalabdar sau cum ii mai zic indienii. Teoretic, toate aceste nume sunt date unor feluri de mancare diferite. Practic, eu inca nu am reusit sa fac diferenta intre ele :). Asa ca am o varianta simpla si usor de inteles pentru mine si pentru toata lumea: curry de rosii cu tofu marinat cu ghimbir si turmeric.

De fapt, numele de curry nici macar nu este dat de indieni, ci de colonialistii care s-au perindat pe acolo. Cel mai probabil au fost si ei la fel de confuzi ca mine cand au vazut in cate feluri isi numesc indienii niste mancaruri care nu prea se deosbesc intre ele.

Ce este makhani sau masala?

Practic, e un sos pe baza de rosii, foarte aromat si picant, cu unt, nuci caju si paneer/legume/carne.

Paneer este o branza indiana traditionala, iar makahani inseamna „facut cu unt”. Lesne de inteles de ce am pus tofu pe lista de ingrediente :). Uneori branza este marinata intr-un iaurt gras sau ulei de mustar amestecat cu cateva condimente, apoi pajita in tigaie sau facuta pe gratar.

Indiferent cum se numesc, sosurile acestea indiene, trec, in general, prin 2 sau chiar 3 etape de prajire. Se poate ca in una dintre etapele de prajire, uleiul sa fie inlocuit cu ghee (unt clarificat, specific bucatariei indiene). Oricum, mult prea mult ulei penttru gustul meu :).

Ingrediente pentru curry de rosii

In paragraful acesta gasiti informatii generale despre ingrediente, rolul lor, eventuali inlocuitori si link-uri afiliate. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Avem o lista destul de lunga de ingrediente. Din fericire, destul de simple si usor de gasit:

  • rosii – ca pentru orice preparat, cel mai bine e sa folosim rosii dulci, proaspete; dar daca nu mai sunt in sezon, putem sa folosim si rosii conservate;
  • tofu – folositi tofu tare, nu tartinabil; presati mai inta bine blocul de tofu pentru a elimina cat mai multa apa;
  • nuci caju – pentru consistenta si o textura mai bogata;
  • ghimbir, ceapa & usturoi – un trio de ingrediente des intalnit in bucataria asiatica; recomand sa folositi salote, care au o textura fina si un gust usor dulceag; merge si ceapa galbena (jumatate din cantitate), eu am folosit de cateva ori si a iesit la fel de gustoasa mancarea;
  • ardei iute rosu – eu am folosit ardei iuti uscati, dar se pot folosi si ardei proaspeti (si ii adaugati impreuna cu rosiile, nu ii prajiti); puteti chiar sa nu folositi deloc daca nu va place iute;
  • unt vegan – pentru a obtine un sos cremos;
  • condimente – multe condimente de fapt: seminte de chimion, coriandru pudra, garam masala (mix de condimente indian), foi de dafin, cardamom, turmeric, schinduf; nu poate fi mancare indiana daca nu are cel putin cinci condimente ๐Ÿ˜‰; puteti comanda de pe Vegis toate condimentele de care aveti nevoie.

Cum se face curry de rosii

Ca aproape orice curry indian, mancarea aceasta trece prin mai multe etape de prajire. Asta face mancarea delicioasa, insa nu chiar sanatoasa. Eu am incercat sa simplific putin si am prajit o singura data ingredientele pentru curry. Am prajit si tofu cu ghimbir, dar nu este obligatoriu. Puteti chiar sa nu prajiti nici ingredientele pentru curry, ci doar sa le caliti in putina apa. Insa va spun sigur ca mare parte din farmecul unui curry indian vine din aroma condimenteler prajite. Macar o data trebuie sa incercati varianta prajita sa vedeti cum e :).

Preparare tofu cu ghimbir

Puneti cuburile de tofu intr-un bol impreuna cu ulei, turmeric si ghimbir. Amestecati incet, astfel incat toate bucatile de fofu sa fie acoperite cu turmeric. Lasati deoparte timp de 10-15 minute pentru ca aromele sa patrunda bine in cuburile de tofu.

Dupa marinare, puteti fie sa prajiti cuburile de tofu in uleil, fie sa le puneti pe gratar pentru cateva minute.

Preparare curry de rosii / makhani / butter masala

Mai intai pregatiti rosiile, ceapa si usturoiul. Taiati rosiile in bucati mari si scoatei cotoarele. Curatati ceapa si usturoiul. Taiati ceapa in bucati mari.

Prajiti apoi la foc mic timp de 1-2 minute semintele de chimion, boabele de cardamom si ardeii iuti uscati. Cand incep sa se simta aromele, adaugati ceapa, usturoiul si ghimbirul. Caliti timp de 4-5 minute, pana cand se inmoaie.

Adaugati apoi rosiile cu nuci caju, turmeric, coriandru, garam masala si foi de dafin. Adaugati si putina apa (100-200 ml), in functie de cat de zemoase sunt rosiile pe care le folositi. Amestecati bine si lasati la foc mediu timp de 15 minute.

Dupa ce rosiile si restul ingredientelor s-au inmuait bine, opriti focul si lasati sa se raceasca putin. Scoateti foile de dafin si procesati apoi printr-un blender pana obtineti o pasta fina.

Puneti din nou pe foc, adaugati untul si amestecati pana se topeste. Daca sosul este prea consistent, puneti putina apa. Verificati si daca mai aveti nevoie de sare sau alte condimente (eu am mai pus niste garam masala si chimion pudra). Adaugati si schinduf, amestecati bine si mai lasati pe foc 1-2 minute. Apoi adaugati tofu, amestecati si opriti focul.

Cum se serveste curry de rosii cu tofu

Ca orice curry indian, merge foarte bine cu paine traditionala: naan, paratha sau roti. Puteti adauga chiar si o portie de orez basmati simplu.

Eu l-am mancat cat se poate de traditional: cu mana :)).

Curry de rosii cu naan

Cum se pastreaza curry de rosii

Curry de rosii poate fi pastrat la frigider timp de 2-3 zile intr-o caserola bine inchisa. Insa daca vreti sa pastrati pentru o perioada mai lunga, va recomand sa congelati doar sosul, fara tofu. Puteti chiar sa faceti doua portii de sos pe care sa le pastrati in congelator 2-3 luni si sa le folositi cand vreti sa preparati o cina rapida.

Alte retete de curry

NOTA / UPDATE: Acest articol a fost publicat in septembrie 2020 si actualizat in septembrie 2021. Textul si pozele au fost imbunatatite. Reteta a ramas aceeasi, doar metoda de preparare a fost usor modificata.


Daca preparati acest curry de rosii vegan, nu uitati sa-l evaluati si sa impartasiti impresiile voastre. Ma puteti urmari si pe Facebook (ChooseTasty) si Instagram (choose_tasty) sau va puteti abona pentru a nu rata nici o reteta noua.

Curry de rosii cu tofu servit cu naan

Curry de rosii cu tofu cu ghimbir | Tofu Makhani Vegan

Bucati de tofu puternic aromate in sos cremos cu nuante de dulce, acrisor si iute. Mancare aceasta in stil indian este o incantare pentru papilele gustative. Merge foarte bine cu painea naan sau alte feluri de paine indiana, dar si cu un orez basmati simplu.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Course Fel principal
Cuisine Indian
Servings 2 portii

Ingredients
  

Tofu marinat

  • 250 g tofu tare taiat cubulete
  • 1 bucata ghimbir (3 cm) taiat julienne
  • ยฝ lingurita turmeric pudra
  • 2 linguri ulei de avocado

Curry de rosii

  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita seminte de chimion
  • 2-3 ardei iuti rosii
  • 2-3 boabe de cardamom optional
  • 2 salote medii taiate bucati mari
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 bucata de ghimbir (2 cm) taiat in bucati mai mici
  • 500 g rosii taiate bucati mari
  • 30 g nuci caju
  • 1 lingurita sare sau dupa gust
  • 1 lingurita coriandru pudra
  • 1 lingurita turmeric pudra
  • 1-2 foi de dafin
  • ยฝ lingurita boia de ardei iute optional
  • 1 lingurita garam masala
  • 1 lingurita schinduf
  • 30 g unt vegan

Instructions
 

Tofu marinat

  • Puneti bucatile de tofu intr-un bol; adaugati turmeric si ghimbirul taiat julienne; amestecati usor pana cand toate bucatile de tofu sunt acoperite cu turmeric; puneti deoparte si lasati la marinat timp de 10-15 minute;
  • Prajiti bucatile de tofu intr-o tigaie in ulei timp de 5 minute la foc mediu sau puneti-le pe un gratar incins; gatiti-le bine pe toate partile;

Preparare curry de rosii

  • Incalziti uleiul intr-un wok sau o tigaie mare si, cand s-a incins, adaugati semintele de chimion, ardeii iuti si boabele de cardamom; prajiti 1-2 minute la foc mediu, pana cand se simt aromele;
  • Adaugati ceapa, usturoiul si ghimbirul si caliti timp de 4-5 minute, pana cand se inmoaie;
  • Adaugati rosiile, nucile caju, foi de dafin, turmeric, coriandru, boia iute (daca folositi), garam masala, sare si aproximativ 100 ml apa (daca rosiile nu sunt foarte zemoase, e posibil sa aveti nevoie de mai multa apa); amestecati bine, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mediu timp de 15 minute;
  • Opriti focul, scoateti foile de dafin si procesati intr-un blender pana obtineti o pasta fina;
  • Puneti din nou pe foc si adaugati untul; amestecati pana se topeste; puneti putina apa daca este nevoie; adaugati schinduf si verificati daca mai trebuie sa adaugati sare si/sau alte condimente; lasati sa fiarba 1-2 minute;
  • Adaugati bucatile de tofu, amestecati usor si optiti focul;
  • Puneti curry in boluri si serviti cu naan si / sau orez basmati.

Notes

  1. Puteti folosi rosii din conserva daca nu aveti rosii proaspete.
  2. In general, mancarurile indiene sunt foarte iuti; insa depinde de voi cat de iute vreti sa preparati acest curry. Puteti chiar sa nu puneti deloc ardei iute.
  3. Se poate prepara si fara toate condimentele, desi nu va avea aceeasi aroma bogata; de asemenea, daca nu sunteti obisnuiti cu asa multe condimente, adaugati-le treptat si testati cum va place.
Keyword butter masala, curry indian, reteta curry, tofu makhani

Scrie un comentariu

Evaluare reteta