Ce poti sa faci cand ai niste legume ramase in frigider si niste lapte de cocos?! Curry! ๐Ÿ˜‰ De data asta, am facut un curry in stil indian (inca unul ๐Ÿคญ) cu cartofi dulci, conopida si naut. Evident, nu poate sa lipseasca amestecul specific de condimente, pe care le-am temperat cu lapte de cocos si zeama de lime.

Poate vi se par multe condimentele, insa v-as recomanda sa nu renuntati la ele. Mare parte din farmecul unui curry indian sta in condimente. Daca nu sunteti obisnuiti (inca) cu mancarea indiana, puteti sa incepeti prin a folosi cantitati mai mici, insa eu nu as lasa deoparte nici unul dintre condimente.

Ingrediente pentru curry

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare gasiti in tabelul de la finalul articolului.

Curry este un preparat foarte versatil. Puteti folosi orice legume aveti la indemana. Eu am folosit o conopida mica si un cartof dulce. Am mai adaugat si naut pentru aportul de proteine.

Ingredientele pentru sos sunt cam aceleasi folosite in orice curry indian. Ceapa, usturoiul si ghimbirul reprezinta o baza tipica in bucataria asiatica, in general. Eu am folosit ceapa galbena, dar ceapa de apa merge si mai bine. Am adaugat si niste ardei iute proaspat, insa, daca e prea iute pentru voi, nu trebuie sa folositi. Rosiile sunt intotdeauna prezente in in sosurile indiene. Ideal ar fi sa folosim rosii proaspete, dar, din pacate, nu e intotdeauna posibil. Acum nu este sezonul lor, asa ca am folosit un sos de rosii destul de consistent, facut in casa. Rosiile din conserva merg la fel de bine.

Am mai adaugat si lapte de cocos, care este mai mult prezent in mancarurile din sudul Indiei.

In ceea ce priveste amestecul de condimente (masala), atunci cand preparati un curry indian, nu puteti sa nu folositi coriandru, chimion, garam masala, chili, schinduf si turmeric. Ele dau savoare mancarii, indiferent de legumele pe care le folositi. Le gasiti fie in supermarket la raionul de condimente, fie in magazinele cu produse naturiste.

Si sa nu ziceti „pas” sucului proaspat de lime care trebuie adaugat chiar inainte de servire. N-o sa va para rau ๐Ÿ˜‰.

Cum se face curry cu cartofi dulci, conopida si naut

Preparati sosul

Primul pas in prepararea sosului este pregatirea bazei. Caliti ceapa, usturoiul si ghimbirul in ulei. Adaugati apoi condimentele si gatiti-le impreuna la foc mediu. Astfel se va intensifica aroma condimentelor.

Adaugati apoi sosul de rosii. Lasati sa fiarba 2-3 minute la foc mediu, pana cand sosul integreaza aromele.

Inainte de a adauga legumele, prefer sa dau sosul prin blender pentru o textura mai fina. Nu e un pas obligatoriu, dar recomandat (mai ales daca folositi rosii intregi, nu sos).

Adaugati legumele

Este bine sa tineti cont de timpul de gatire spefic pentru fiecare leguma pe care o folositi. Asadar, trebuie sa adaugati cartofii dulci prima data pentru ca acestia se gatesc cel mai greu. Adaugati acum si sarea. Lasati cartofii sa fiarba in sos timp de 5-6 minute, apoi adaugati laptele de cocos, conopida si nautul. Lasati-le sa fiarba timp de 7-8 minute la foc mediu.

Cand legumele sunt gata, opriti focul si lasati cury 15 minute sa se „aseze”, inainte de servire.

Cum se pastreaza curry

Cel mai bine e sa il serviti in ziua in care il preparati. Puteti sa-l pastrati in frigider 1-2 zile, insa legumele se vor inmuia. Daca doriti sa pastrati acest curry mai mult timp, va recomand sa puneti la frigider doar sosul. Va rezista 5-6 zile intr-o caserola bine inchisa. Puteti sa si congelati sosul timp de 2 luni. In felul acesta, data viitoare puteti adauga alte legume, ca sa nu va plictisiti de acelasi curry ๐Ÿ˜‰.

Alte retete de curry

Daca va place aceasta reteta de curry vegan cu legume, va rog lasati un comentariu mai si evaluati-o. Si daca preparati un curry indian dupa reteta mea, postati o poza pe Instagram; nu uitati sa etichetatiย #choosetasty ๐Ÿ˜Š.

Curry cu cartofi dulci, conopida si naut servit cu orez fiert

Curry indian cu cartofi dulci, conopida si naut

Acest curry cu cartofi dulci, conopida si naut este o idee perfecta pentru o cina delicioasa. Plin de condimente indiene, indulcit cu lapte de cocos si temperat cu suc de lime, se prepara usor si repede.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Course Fel principal
Cuisine Indian
Servings 4 portii

Ingredients
  

  • 3 linguri ulei vegetal
  • 1 ceapa galbena mare tocata marunt
  • 5-6 catei de usturoi zdrobiti la presa
  • 1 bucata de ghimbir (3-4 cm) data prin presa
  • 1 ardei iute proaspat optional
  • 1 lingura garam masala
  • โ…” lingura coriandru macinat
  • โ…” lingura chimion macinat
  • โ…” lingura chili pudra sau mai putin
  • 1 lingura turmeric pudra
  • โ…” lingura schinduf pudra
  • 1 lingura sare sau dupa gust
  • 400 g cartofi dulci taiati cubulete
  • 1 conserva lapte de cocos 400 ml
  • 350 g buchetele de conopida
  • 1 conserva naut doar boabele, fara zeama
  • sucul de la 1 lime

Instructions
 

  • Incalziti uleiul intr-un wok (sau o cratita mai mare) si, cand e fierbine, adaugati ceapa; caliti timp de 1 minut la foc mediu, dupa care adaugati usturoul si ghimbirul si mai caliti 1 minut; amestecati continuu ca sa nu se prinda;
  • Adaugati condimentele si mai lasati la foc mediu timp de 1 minut; amestecati continuu;
  • Adaugati sosul de rosii si lasati sa fiarba timp de 2-3 minute;
  • (Optional) Dati sosul prin blender pentru o textura mai fina;
  • Cand sosul incepe sa fiarba din nou, adaugati cartofii si sarea; gatiti la foc mediu timp de 5-6 minute;
  • Adaugati laptele de cocos, conopida si nautul si lasati sa fiarba 7-8 minute; acoperiti cu un capac; amestecati din cand in cand;
  • Cand legumele sunt gata, opriti focul si lasati curry-ul sa se aseze 15 minute; nu uitati sa adaugati sucul de lime peste curry inainte de servire.

Notes

  1. Puteti folosi 3 rosii medii taiate cuburi sau rosii din conserva in loc de sos de rosii.
  2. Timpul de gatire a legumelor depinde si de cat de mari sunt taiate. Verificati daca sunt fierte inainte de a opri focul.
  3. Puteti folosi cantitati mai mici de condimente, daca nu sunteti obisnuiti cu ele. De asemenea, nu adaugati ardei iute sau praf de chili, daca nu va plac mancarurile iuti.
Keyword curry cu legume, curry indian, curry vegan, reteta curry

.

Scrie un comentariu

Evaluare reteta