Am primit reteta aceasta de clatite umplute cu ciuperci si ardei rosii in urma cu multi ani. Pe vremea aceea o preparam cu cascaval si smantana facuta din lapte, dar, in timp, am veganizat-o 😉.

Am fost destul de sceptica atunci cand am auzit prima data de caltite umplute cu ceva sarat. Eram obisnuita cu clatite dulci, servite ca desert. Dar ma bucur ca le-am dat o sansa. Mi-au placut de la prima degustare 😉.

Ingrediente pentru clatite vegane umplute

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

Clatite vegane

  • faina – am folosit un amestec de faina alba din grau si faina din naut;
  • lapte din plante – am folosit lapte neindulcit din ovaz;
  • turmeric – doar un praf, pentru a da putina culoare clatitelor;

Ingrediente pentru umplutura

  • legume – am folosit ciuperci Champignon brune si ardei gras rosu; insa puteti folosi orice alta combinatie de legume va place: praz, spanac, ceapa caramelizata etc.;
  • fulgi de drojdie inactiva – pentru a da umpluturii o aroma de branza; ajuta si la inchegarea umpluturii;
  • smantana vegana – am folosit smatana din soia, insa merge orice smanatana neindulcita;
  • amidon din porumb – pentru a ingrosa putin umplutura;
  • ierburi uscate – am folosit cimbru si busuioc; se pot inlocui sau adauga alte ierburi care va plac;
  • ardei iute rosu (optional) – am folosit aredei iute proaspat, dar si fulgii sunt buni;

Sos Béchamel vegan

  • unt vegan – il puteti inlocui cu ulei vegetal; eu prefer untul pentru ca da o textura mai cremoasa sosului;
  • lapte din plante – am folosit lapte neindulcit; laptele din ovaz sau soia merge cel mai bine;
  • faina – ca agent de ingrosare.

Cum se fac clatitele vegane umplute

Clatite

Puneti toate ingredientele uscate intr-un bol mare si amestecati-le. Adaugati apoi laptele treptat si amestecati bine cu un tel, pana obtineti un aluat mai consistent, fara cocoloase. Trebuie sa fie un pic mai consistent decat alutatul preparat de obicei pentru clatite, pentru a putea sustine umplutura de legume. Lasati aluatul sa se aseze timp de 20 de minute. Puteti prepara sosul Béchamel intre timp.

Ungeti cu ulei o tigaie pentru clatite (chiar daca este non-aderenta) si incalziti-o la foc mediu. Cand este fierbinte, puneti din aluat cu un polonic si rasuciti tigaia astfel incat aluatul sa acopere intreaga suprafata a tigaii. Clatitele ar trebui sa fie aproximativ la fel de groase ca si foile de tortilla.

Umplutura cu ciuperci si ardei rosii

Intr-un bol mic, amestecati bine smantana vegana cu amidonul din porumb. Puneti deoparte.

Taiati ciupercile si ardeii.

Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie mare sau un wok. Cand uleiul este incins, adaugati ciupercile si caliti-le timp de 10 minute la foc mediu (sau pana cand se evapora apa lasata de ciuperci). Adaugati apoi ardeii, sarea, ierburile uscate, ardeiul iute (daca folositi) si fulgii de drojdie si mai caliti 10 minute. Adaugati amestecul de smantana si amidon si lasati la foc mediu pana cand umplutura se ingroasa putin. Amestecati continuu ca sa nu se prinda de tigaie.

Sos Béchamel vegan

Prima data incalziti laptele (ca sa se dizolve mai usor pasta de faina cu unt).

Apoi topiti untul intr-o cratita, la foc mic. Adaugati faina si amestecati pana obtineti o pasta foarte consistenta, fara cocoloase. Puneti cateva linguri de lapte cald si amestecati pana cand pasta se dizolva. Adaugati treptat laptele care a ramas si sarea. Gatiti la foc mic pana cand se ingroasa sosul.

Pentru mai multe detalii, puteti vedea reteta mea de sos Béchamel vegan (pentru aceste clatite veti avea nevoie de doar jumatate din cantitatea de sos din reteta).

Umplerea clatitelor

Ungeti o tava sau un vas ceramic pentru cuptor cu sos Béchamel (4-5 linguri).

Puneti pe o clatita (nu chiar in mijloc) 1 ½ – 2 linguri de umplutura. Indoiti marginile (cea de sus si laterale) astfel incat sa acoperiti umplutura, apoi rulati usor clatita. Puneti clatita umpluta in vasul pentru cuptor. Procedati la fel cu restul clatitelor.

Dupa ce le-ati asezat pe toate in vasul ceramic, ungeti clatitele cu sos Béchamel (nu puneti tot sosul – clatitele nu vor mai iesi crocante, ba chiar se vor inmuia prea tare si se vor rupe).

Puneti clatitele in cuptorul preincalzit la 180° C si coaceti timp de 20 de minute (pana devin aurii).

Dupa ce le scoateti din cuptor, lasati-le sa se raceasca 5 minute, apoi puneti-le in farfurii si serviti-le cu sos Béchamel.

Recomandari pentru a prepara mai repede clatitele umplute

Aceste clatite vegane umplute sunt foarte gustoase, insa e nevoie de ceva timp pentru a le prepara. Dar am cateva idei de eficientizare a modului de preparare:

Pregatiti-le in etape – nu trebuie sa preparati totul intr-o zi; clatitele, sosul si umplutura rezista cateva zile in frigider. Mai mult decat atat, puteti congela clatitele si / sau umplutura; lasati-le sa se dezghete la temperatura camerei cand vreti sa le preparati, faceti sosul, umpleti-le si sunt gata pentru copt.

Folositi foi de torlilla cumparate – daca inlocuiti clatitele cu foi de tortilla, veti castiga mult timp. Sunt putin mai groase decat clatitele, deci e posibil sa trebuiasca sa folositi mai mult sos cand le dati la cuptor.

Faceti clatite mai mari – eu am folosit o tigaie de 18 cm si mi-au iesit 11 clatite. Daca folositi o tigaie mai mare, veti investi mai putin timp pentru coacerea clatitelor. Plus ca va fi mai usor sa le umpleti si sa le rulati.

Cum se pastreaza clatitele umplute

Puteti sa le tineti in frigider timp de 3-4 zile intr-o caserola bine inchisa. Nu le-as congela dupa coacere. Prefer sa pun la congelator clatitele si umplutura separat, cum am mentionat mai sus.

Daca v-a placut reteta aceasta, o puteti evalua si lasa un comentariu mai jos. Daca preparati aceste clatite vegane umplute, mi-ar placea sa aflu parerea voastra 😊. De asemenea, puteti face o poza pe care sa o postati pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty 😊.

Servire clatite vegane umplute

Clatite vegane umplute cu ciuperci si ardei

Aceste clatite vegane umplute cu legume gustose si acoperite cu un sos Béchamel cremos, sigur nu vor dezamagi. Coapte in cuptor pentru o textura crocanta, sunt perfecte pentru un pranz sau o cina usoara.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Course Main Course
Servings 3 portii

Ingredients
  

Sos Béchamel

  • 250 ml lapte din ovaz (incalzit) 1 cana
  • 1 lingura unt vegan
  • lingura faina
  • ½ lingurita sare sau dupa gust

Clatite vegane

  • 130 g faina alba din grau 1 cana
  • 70 g faina din naut ½ cana
  • 500 ml lapte din ovaz sau soia 2 cani
  • ½ lingurita sare sau dupa gust
  • ¼ lingurita turmeric optional, pentru culoare
  • 2 linguri ulei vegetal pentru uns tigaia

Umplutura

  • 2 linguri ulei de masline
  • 300 g ciuperci Champignon brune taiate in bucati mici
  • 200 g ardei grasi rosii taiati bucati mici
  • 4 linguri fulgi de drojdie inactiva
  • ½ lingurita cimbru uscat
  • ½ lingurita busuioc uscat
  • lingurita sare sau dupa gust
  • ½ lingurita piper negru macinat
  • ardei iute rosu (proaspat sau fulgi) optional
  • 150 ml smantana din soia
  • 2-3 linguri amidon din porumb

Instructions
 

Sos Béchamel

  • Topiti untul vegan intr-o cratita, la foc mic;
  • Cand s-a topit complet, adaugati faina; amestecati continuu, pana cand se formeaza o pasta foarte consistenta;
  • Adaugati 5-6 linguri de lapte cald si amestecati pana cand se dizolva pasta de unt si faina;
  • Adaugati treptat laptele ramas, sare si fierbeti la foc mic pana cand sosul se ingroasa; amestecati continuu ca sa nu se prinda; cand sosul e gata, optiti focul si puneti-l deoparte;

Clatite vegane

  • Amestecati intr-un bol ingredientele uscate (faina, sare, turmeric);
  • Adaugati treptat laptele si amestecati cu un tel pana se dizolva toate cocoloasele; lasati aluatul sa se aseze 20 de minute;
  • Incalziti la foc mediu o tigaie non-adeziva si ungeti-o cu putin ulei;
  • Cand tigaia este incinsa, turnati aluat cu un polonic; rasuciti tigaia astfel incat aluatul sa se intinda pe toata suprafata; coaceti la foc mediu;
  • Cand marginile se desprind, insemna ca puteti intoarce clatita pe partea cealalta; mai lasati cateva secunde sa se coaca, apoi scoateti-o pe o farfurie; procedati la fel cu toate clatitele;

Umplutura

  • Intr-un bol mic, amestecati smatana si amidonul pana se dizolva toate cocoloasele;
  • Puneti uleiul de masline la incalzit intr-o tigaie mare sau un wok;
  • Cand s-a incins, adaugati ciupercile taiate si caliti timp de 10 minute (sau pana se evapora apa lasata);
  • Adaugati ardeii taiati, fulgii de drojdie, cimbru, busuioc, piper negru si ardei iute (daca folositi); gatiti pentru inca 10 minute;
  • Adaugati smantana in tigaia cu legume si amestecati bine; mai lasati pe foc cateva minute, pana cand umplutura se ingroasa;

Umplerea clatitelor

  • Incalziti cuptorul la 180° C;
  • Ungeti un vas pentru cuptor cu 4-5 linguri de sos Béchamel;
  • Puneti pe o clatita 1½ – 2 linguri de umplutura pe o clatita (mai sus de mijloc), indoiti marginile (si cea de sus si cele laterale) astfel incat sa acoperiti umplutura si apoi rulati clatita; procedati la fel pana umpleti toate clatitele;
  • Puneti clatitlele in vasul termoizolant, ungeti-le cu cateva linguri de sos si dati la cuptor timp de 20 de minute (sau pana devin aurii si usor crocante);
  • Scoateti clatitele din cuptor, lasati-le 5 minute sa se raceasca, apoi puneti-le pe farfurii si serviti cu sos Béchamel.

Notes

  1. Am facut 11 clatite intr-o tigaie de 18 cm; folositi o tigaie mai mare ca sa faceti mai putine clatite intr-un timp mai scurt.
  2. Daca clatitele vor fi mai mari,  le veti putea umple si rula mai usor.
Keyword clatite umplute, clatite vegane

Scrie un comentariu

Evaluare reteta