Clatitele din gris cu dovlecei si porumb pot fi servite fie dimineata, ca un mic dejun satios, fie intre mese, ca o gustare rapida si usoara. Sunt delicioase, sanatoase si usor de preparat. Si vegane / de post ๐Ÿ˜Š. Si da, sunt sarate, nu dulci, asa cum te astepti sa fie niste clatite ๐Ÿ˜‰.

Este o reteta inspirata din bucataria indana. Clatitele acestea sunt foarte populare in sudul Indiei, unde se numesc uttapam. Denumirea aceasta este data clatitelor care au la baza un aluat facut din orez si linte, la care se adauga condimente si legume. Prepararea lor nu este neaparat un proces complicat, dar ia mult timp, deoarece orezul si lintea trebuie lasate la fermenetat peste noapte. Motiv pentru care a aparut varianta aceasta mult simplificata de clatite cu gris (in hindi sooji sau rava uttapam), a caror preparare ia mai putin timp.

Ingrediente pentru clatite din gris

Acest paragraf contine informatii despre ingrediente, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare gasiti in tabelul de la finalul articolului.

  • gris – face clatitele moi, pufoase si le da o textura usor sfaramicioasa;
  • faina din naut – am folosit-o pentru a lega ingredientele; grisul da textura clatitelor, dar nu ar integra legumele suficient de bine;
  • legume – eu am ales sa folosesc dovlecel, porumb si ceapa verde; dar le puteti inlocui cu orice aveti prin frigider: morcovi, praz, ciuperci etc.;
  • condimente – am folosit chimion, turmeric si pudra de chili, insa mai puteti adauga coriandru si / sau alte condimente care va plac;
  • bicarbonat – face clatitele pufoase si moi.

Cum se fac clatitele din gris cu dovlecei si porumb

Aveti doar doi pasi simpli de parcurs pentru prepararea acestor clatite.

Pasul 1: Preparati aluatul

Incepeti prin a pune intr-un bol toate ingredientele, mai putin legumele, si amestecati-le bine. Adaugati apoi apa calduta si amestecati usor cu un tel. E bine sa adaugati treptat apa, in eventualitatea in care nu veti avea nevoie sa folositi toata cantitatea recomandata. Amestecati bine pana obtineti un aluat consistent (semi-lichid). Puneti deoparte si lasati aluataul sa se „odihneasca” 30 de minute.

Intre timp, puteti prepara legumele. Puneti boabele de porumb intr-o sita sa se scurga apa. Tocati ceapa, curatati si dati prin razatoare dovlecelul.

Dupa ce au recut cele 30 de minute, verificati consistenta aluatului. Daca este prea gros, mai adaugati putina apa. Daca este prea subtire, mai adaugati 1-2 linguri de faina de naut. Nu adaugati gris ca sa ingrosati aluatul pentru ca are nevoie de mai mult timp sa se inmoaie.

Puneti legumele peste aluat si amestecati usor.

Pasul 2: Coaceti clatitele din gris cu dovlecei si porumb

Clatitele se gatesc in tigaie, la foc mediu. Aveti nevoie de putin ulei sa ungeti tigaia, doar atat cat sa nu se prinda clatitele. Puneti clatitele cu un polonic in tigaie, aproximativ 2-3 linguri pline pentru o clatita de 10-12 cm. Aluatul este moale, insa nu suficient de lichid ca sa se intinda in tigaie; eu folosesc fundul polonicului ca sa-l distribui intr-un strat egal si sa dau o forma rotunda clatitelor.

Clatita din gris cu dovlecei si porumb la copt, in tigaie

Prajiti clatita la foc mediu timp de aproximatic 2 minute, pana cand marginile se intaresc putin si se formeaza bule de aer. Intoarceti apoi clatita pe partea cealalta cu o spatula si mai prajiti maxim 2 minute. Repetati pana cand se termina aluatul.

Cum se pastreaza clatitele

Este cel mai bine sa serviti aceste clatite cu legume imediat dupa preparare. Pot fi reincalzite, insa nu vor mai fi la fel de moi si pufoase. Puteti in schimb sa pastrati la frigider doar aluatul, fara legume, intr-o caserola bine inchisa. Aluatul nepreparat rezista in frigider 2-3 zile. Retineti ca cel mai bine e sa adaugati bicarbonatul doar cu 5 minute inainte de a coace clatitele.

Alte idei pentru mic dejun rapid

Daca va plac aceste clatite de post cu dovlecei si porumb, evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra ๐Ÿ˜Š. Si, daca le si preparati, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty ๐Ÿ˜Š.

Platou clatite din gris cu dovlecei, porumb si ceapa verde

Clatite de post cu dovlecei si porumb

Clatitele acestea sunt foarte gustoase si hranitoare. O idee foarte buna pentru un mic dejun rapid sau o gustare sanatoasa.
Prep Time 5 mins
Cook Time 30 mins
Timp „asezare” aluat 30 mins
Total Time 1 hr 5 mins
Course Aperitiv, Mic dejun
Cuisine Indian
Servings 8 clatite

Ingredients
  

  • 150 g gris
  • 50 g faina din naut
  • 1 lingura sare sau dupa gust
  • ยฝ lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita chimion pudra
  • 1 lingurita turmeric pudra
  • ยฝ lingurita pudra chili
  • 300 ml apa calduta
  • 1 dovlecel mic dat prin razatoare 200 g (dupa curatare)
  • 70 g boabe porumb din conserva bine scurse de apa
  • 2 cepe verzi tocate
  • 1-2 linguri ulei pentru uns tigaia

Instructions
 

  • Puneti intr-un bol mare grisul, faina de naut, sarea, bicarbonatul, condimentele si amestecati-le bine;
  • Adaugati treptat apa calduta; amestecati usor cu un tel pana cand se dizolva toate cocoloasele; lasati deoparte timp de 30 de minute;
  • Adaugati legumele si amestecati usor;
  • Ungeti o tigaie cu ulei si incalziti la foc mediu; cand tigaia s-a incins, puneti aluatul cu polonicul (sau 2-3 linguri); aluatul nu se intinde, trebuie sa folositi fundul polonicului (sau al lingurii) pentru a-l distrubui intr-un strat egal si a da o forma rotunda clatitei; lasati clatita sa se coaca la foc mediu timp de 2 minute, pana cand marginile se intaresc si se formeaza bule de aer;
  • Intoarceti clatita pe partea cealalta si mai coaceti maxim 2 minute; puneti clatita pe o farfurie si procedati la fel cu restul de aluat.

Notes

  1. E important sa lasati aluatul sa se „odihneasca” timp de 30ย  de minute inainte de a coace clatitele pentru ca grisul si faina sa absoarba apa.
  2. Adaugati legumele doar inainte de a coace clatitele, alfel vor lasa apa in aluat, iar textura si consistenta se vor schimba.
  3. Daca, inainte de a coace clatitele, aluatul este prea gros, mai adaugati putina apa; daca este prea subtire, mai adaugati putina faina de naut.
Keyword clatite cu legume, clatite de post, clatite din gris, clatite vegane

Scrie un comentariu

Evaluare reteta