Aeste clatite vegane pufoase cu afine si lamaie sunt perfecte pentru diminetile de week-end. Sunt usoare si gustoase, pline de afine sanatoase si presarate cu putina lamaie – o combinatie perfecta. Pe langa asta, se fac foarte usor, iar timpul de preparare este foarte scurt.

Ingrediente pentru clatite pufoase cu afine si lamaie

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

Pentru ca mai aveam niste unt vegan in frigider, iar laptele pe baza de plante nu lipseste niciodata din frigiderul meu, am hotarat sa fac aceste clatite vegane. Si, testand si varianta vegetariana si cea vegana, pot sa va spun ca sunt la fel de pufoase si usoare ca si cele facute cu oua si produse lactate. Dar haideti sa vedem care sunt ingredientele de care avem nevoie:

  • faina – am folosit faina alba din grau; daca doriti sa folositi alt tip de faina, e posibil sa fie nevoie sa ajustati cantitatile;
  • zahar – am folosit putin zahar brun; nu-mi plac deserturile foarte dulci, dar daca voi simtiti nevoia, puteti adauga o cantitate mai mare de zahar; tineti cont si de faptul ca s-ar putea sa doriti sa puneti sirop de artar sau agave peste clatite, la final;
  • lapte din plante – eu am folosit lapte din orez, dar orice alta varianta merge la fel de bine;
  • unt vegan (topit) – un ingredient cheie care va da clatitelor o textura cremoasa, asa ca nu-l treceti cu vederea; daca nu aveti unt vegan, puteti folosi ulei de cocos;
  • praf de copt si bicarbonat – aceste doua ingrediente sunt responsabile cu „pufosenia” clatitelor;
  • zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie – stim ca nu este recomandat sa mancam coaja fructelor din comert; insa am nevoie sa folosesc destul de des coaja de lamaie si de portocale pentru desrturile pe care le prepar; pentru a le face coaja comestibila, las fructele peste noapte intr-un bol cu apa si o lingura de bicarbonat, ca sa se elimine pesticidele;
  • afine – am testat reteta si cu afine proaspete si afine congelate si ambele variante sunt bune.

Cum sa faci clatitele perfecte

Perfectiunea clatitelor tine mult de aluat. Daca acesta este prea consistent, caltitele nu se vor gati bine. Daca e prea lichid, aluatul se va intinde in tigaie intr-un strat prea subtire. De aceea e important sa avem cantitatea corecta de ingrediente uscate si lichide, astfel incat aluatul sa atinga consistenta perfecta.

De asemenea, e important sa nu amestecati aluatul prea mult. Mixati usor si putin, chiar este recomandat sa mai ramana cateva cocoloase.

Aluat clatite americane

Lasati aluatul sa se „aseze” timp de 20 de minute inainte sa coaceti clatitele. Faina va absorbi tot lichidul, iar praful de copt si bicarbonatul vor avea timp sa-si faca efectul.

Adaugati afinele in aluat doar inainte de a incepe sa le coaceti, altfel s-ar putea sa lase prea multa zeama in aluat si sa-i afecteze textura.

Coaceti clatitele intr-o tigaie bine incalzita si unsa cu putin ulei. Nu recomand sa folisiti unt pentru ca se arde mai repede decat uleiul. De asemenea, coaceti clatitele la foc mediu.

Intoarceti clatitele doar cand bulele de aer ies la suprafata si marginile incep sa se intareasca. E suficient sa coaceti clatitele o singura data pe fiecare parte.

Cum se pastreaza clatitele

Din acest aluat vor iesi aproximativ 8 clatite, ceea ce nu este foarte mult. Insa, daca totusi e prea mult pentru voi, recomand sa pastrati in frigider aluatul si nu clatitele. Clatitele sunt bune servite calde; mie nu imi plac reincalzite pentru ca isi schimba textura. Dar aluatutl poate fi pastrat in frigider, intr-o caserola bine inchisa, timp de maxim doua zile.


Daca va plac aceste clatite de post cu afine si lamaie, evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra ๐Ÿ˜Š. Si, daca le si preparati, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty ๐Ÿ˜Š.

Clatita americane cu afine si lamaie

Clatite pufoase cu afine si lamaie | Reteta vegana

Aceste clatite pufoase cu afine si lamaie vor fi pe placul intregii familii. Sunt foarte usor si rapid de preparat. Serviti-le cu sirop de artar sau agave sau pregatiti un topping cu afine.
5 from 1 vote
Prep Time 5 mins
Cook Time 25 mins
Resting time 20 mins
Total Time 50 mins
Course Desert, Mic dejun
Cuisine American

Ingredients
  

  • 250 g faina 2 cani
  • 60 g zahar brun ยผ cana
  • 1 praf sare
  • ยฝ lingurita praf de copt
  • ยผ lingurita bicarbonat
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 400 ml lapte din plante
  • 5 linguri unt vegan topit sau ulei de cocos
  • 100 g afine 1 cana
  • 2 linguri ulei pentru uns tigaia atunci cand coaceti clatitele (daca e nevoie)

Instructions
 

  • Intr-un bol mare amestecati bine ingredientele uscate (faina, zahar, bicarbonat, praf de copt, sare);
  • Adaugati laptele, untul topit, zeama si coaja de lamaie; amestecati usor pana cand toate ingredientele se combina; nu amestecati prea mult, lasati cateva cocoloase; lasati aluatul sa se aseze timp de 20 de minute;
  • Incalziti o tigaie unsa cu ulei;
  • Adaugati afinele in aluat si amestecati usor, sa nu le zdrobiti;
  • Cand tigaia este incinsa, adaugati putin aluat cu un polonic; puneti aluatul cu o miscare circulara, astfel incat sa obtineti o clatita rotunda;
  • Lasati fiecare clatita sa se coaca aproximativ 2-3 minute al foc mediu, pana cand se fac bule de aer, iar marginile se intarasc putin;
  • Intoarceti clatita pe partea cealata si mai coaceti 1-2minute;
  • Savurati clatitele cu sirop de artar sau agave sau cu un alt topping preferat.

Notes

  1. Amestecati bine ingredientele uscate inainte de a adauga ingredientele lichide.
  2. Deoarece aluatul este destul de consistent si nu „curge”, folositi fundul polonicului ca sa formati o clatita rotunda in tigaie (fara a apasa prea tare).
  3. Din cantitatea aceasta de aluat au iesit 8 clatite cu diametrul de aproximativ 12 cm.
Keyword clatite americane, clatite cu afine si lamaie, clatite de post, clatite pufoase, clatite vegane

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta