Imi plac foarte mult clatitele americane pentru ca se prepara foarte usor si repede, dar mai ales pentru ca sunt si pufoase si umede in acelasi timp. De gustoase nu mai zic :).
Reteta de clatite cu afine si lamaie, pe care v-am prezentat-o in urma cu ceva vreme, demonstreaza ca e destul de simplu de preparat clatite americane vegane. Insa, cand vrei sa faci clatite americane si vegane si fara gluten, lucrurile se complica.
Am facut cateva teste pana sa ajung la o varianta de clatite americane cu ciocolata care sa imi placa. Si au rezultat niste clatite pufoase, insa nu chiar umede, asa cum imi plac mie. Dar la gust au fost foarte bune. Insa cu siguranta ca cei carora nu le place faina din hrisca vor fi de alta parere.
Ingrediente principale pentru clatite americane cu ciocolata, vegane si fara gluten
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
- faina din hrisca – am ales varianta acesta datorita aromei destul de puternice care merge foarte bine cu ciocolata; puteti afla aici cat de benefica este hrisca pentru organism;
- cacao – am folosit cacao cu 11% grasime;
- zahar – eu am folosit zahar brut din trestie, insa puteti incerca si alte tipuri de zahar;
- unt de arahide – am incercat mai multe variante prin care sa obtin un aluat mai umed si untul de arahide mi s-a parut cel mai potrivit; si banana a dat cam aceeasi textura, insa se simtea destul de puternic gustul;
- unt vegan – folosesc doar unt vegan, nu margarina;
- lapte vegetal – eu am folosit lapte din soia, dar il puteti inlocui cu lapte din migdale, ovaz sau nuci;
- apa minerala – mi s-a parut ca bicarbonatul si praful de copt nu fac blatul suficient de pufos, asa ca, la ultimele teste, am inlocuit o parte din canitatea de lapte cu apa minerala.

Cum se fac clatitele americane cu ciocolata
Modul de preparare este foarte simplu, ca la orice clatite de altfel.
Puneti toate ingredientele uscate intr-un bol si amestecati bine. Recomand sa cerneti atat faina din hrisca, cat si pudra de cacao inainte de a le amesteca cu restul ingredientelor.

Intr-un alt bol amestecati bine untul vegan topit cu untul de arahide pana obtineti o pasta fina.

Puneti apoi toate ingredientele peste cele uscate si amestecati usor cu un tel. Nu trebuie sa amestecati prea mult; e in regula daca raman cateva cocoloase de faina.

Ungeti o tigaie non-aderenta cu putin ulei si, cand s-a incins, puneti 1-2 linguri de aluat in functie de cat de mari vreti sa faceti clatitele. Aluatul este destul de consistent, nu se intinde si trebuie modelat cu lingura dupa ce il puneti in tigaie. Coaceti-le aproximativ 2 minute la foc mic spre mediu, pana cand marginile incep sa se intareasca. Intoarceti-le apoi cu o spatula pe partea cealalta si mai lasati-le la copt inca 1-2 minute.
Mie mi-au iesit 15 clatite cu diametrul de 6-7 cm.

Pentru prepararea sosului, puneti intr-un bol ceramic sau de sticla toate ingredientele si topiti-le in bainmarie. Amestecati in continuu pana cand obtineti o compozitie omogena.
La final, puneti clatitele pe un platou si savutati cu sos de ciocolata si fructe.

Alte retete pentru deserturi vegane si fara gluten
- Batoane cu unt de arahide, hrisca expandata si ciocolata – fara coacere
- Cheesecake vegan cu fructe de padure – fara coacere
- Prajitura ca iaurt, lamaie si cocos
- Desert cu unt de arahide, banane si ciocolata
Daca va place aceasta reteta de clatite americane cu ciocolata, va rog lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca si preparati niste clatite vegane si fara gluten dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Clatite americane cu ciocolata | Vegane & fara gluten
Ingredients
- 100 g faina din hrisca
- 30 g cacao pudra
- 50 g zahar brut din trestie
- ½ lingurita bicarbonat
- ½ lingurita praf de copt
- ¼ lingurita sare
- 40 g unt vegan topit
- 50 g unt de arahide
- 100 ml lapte din soia sau alt lapte vegetal
- 90 ml apa minerala
- 1 lingura zeama de lamaie sau otet de mere
- 1-2 linguri ulei pentru copt clatitele
Ingrediente sos de ciocolata
- 100 g ciocolata vegana 61% cacao
- 100 ml lapte din soia
- 1 lingurita ulei de cocos
Instructions
- Cerneti intr-un bol mare faina din hrisca si pudra de cacao; adaugati zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea si amestecati bine;
- Intr-un alt bol, amestecati untul vegan topit cu untul de arahide pana obtineti o pasta omogena;
- Puneti peste ingredientele uscate laptele din soia, apa minerala, zeama de lamaie si amestecul de unt vegan cu unt de arahide si amestecati cu un tel; nu trebuie amestecat prea mult, pot sa ramana cateva cocoloase;
- Puneti o tigaie non-aderenta pe foc, ungeti-o cu putin ulei si, cand s-a incins, puneti 1-2 linguri de aluat; modelati aluatul cu lingura si lasati sa se coaca la foc mic spre mediu pana cand se intareste putin pe margini (aproximativ 2 minute); intoarceti cu o spatula pe partea cealalta si mai coaceti 1-2 minute; repetati pana cand se termina aluatul;
- Pentru prepararea sosului, puneti toate ingredientele intr-un bol si topiti in bainmarie; amestecati pana cand toate ingredientele se combina foarte bine;
- Asezati clatitele pe un platou si serviti cu sos de ciocolata si fructe de sezon.