Desi imi plac foarte mult fructele proaspete, nu ezit sa le folosesc pentru prepararea deserturilor, cu sau fara coacere. Si, pentru ca am cumparat asa de multe fructe de padure zilele astea, incat congelatorul a devenit brusc neincapator, am facut un clafoutis cu coacaze rosii. Vegan, bineinteles!

Clafoutis este un desert frantuzesc facut dintr-un aluat asemanator celui pentru clatite, insa putin mai consistent si presarat cu fructe proaspete. Reteta clasica se prepara cu cirese negre, care sunt integrate in aluat cu tot cu samburi. Asta pentru ca samburii dau o aroma placuta aluatului copt. Insa puteti prepara acest desert cu orice alte fructe aveti la indemana: visine, mure, capsuni, zmeura, caise etc.

Dupa coacere, clafoutis are textura unei budinci mai dense. Exista mai multe variante care ajuta la obtinerea acestei texturi atunci cand preparam un clafoutis vegan. De data aceasta, eu am folosit silken tofu si amidon din porumb. Silken tofu se gaseste in magazinele cu produse asiatice sau poate fi comandat online de la magazine cu produse bio. Mai jos aveti o poza cu silken tofu pe care il folosesc eu (se gaseste si online).

Cutie silken tofu

Cum se face clafoutis cu coacaze rosii

Detalii despre ingrediente si cantitatile necesare gasiti in tabelul de la finalul articolului.

Metoda de preparare este foarte simpla si orice incepator in ale prajituritului poate sa faca un clafoutis.

Incepeti prin a pregati ingredientele lichide. Puneti-le intr-un blender si procesati pana cand obtineti o compozitie omogena.

Amestecati apoi intr-un bol ingredientele uscate. Cerneti faina de grau si amidonul inainte de a le amesteca.

Puneti apoi ingredientele uscate peste cele lichide si amestecati usor cu un tel. Aluatul pe care il veti obtine, va fi putin mai consistent decat aluatul pentru clatite.

Preparare aluat clafoutis

Apoi adaugati untul topit si amestecati usor. Integrati si coacazele; puteti pastra cateva pentru a le presara peste aluat, dupa ce il puneti in forma pentru copt.

Ungeti o forma de copt cu unt si apoi puneti aluatul in ea. Eu am folosit un vas ceramic rotund, cu diametrul de 26 cm. Puteti folosi un vas putin mai mic, insa ar trebui sa fie putin mai inalt, deoarece aluatul creste in timp ce se coace. Puteti folosi si un vas din sticla sau o forma metalica. Daca folositi forma metalica, ideal ar fi sa nu aiba fundul detasabil pentru ca aluatul este lichid si sunt sanse sa se scurga in cuptor.

Clafoutis pregatit pentru coacere

Puneti aluatul in cuptorul incalzit la 175° C si lasati la copt timp de aproximativ 40 de minute. Puteti aplica testul scobitorii pentru a verifica daca aluatul e copt (introduceti in mijlocul vasului o scobitoare si, daca iese curata, insemna ca aluatul e copt; daca nu, mai lasati 5-10 minute si aplicati din nou testul).

Aluatul creste in timp ce se coace, dar se va lasa dupa ce il scoateti din cuptor, pe masura ce se raceste.

Dupa ce scoateti clafoutis din cuptor, lasati sa se raceasca putin, presarati zahar pudra deasupra si savurati. Clafoutis poate fi servit si cald si rece, deci e suficient daca il lasati sa se raceasca 10-15 minute.

Puteti servi si cu inghetata sau un sos de smantana din caju cu vanilie.

Felie clafoutis cu coacaze rosii

Alte retete pentru deserturi vegane simple

Daca v-a placut aceasta reteta simpla de clafoutis de post cu coacaze rosii, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati reteta aceasta, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Clafoutis cu coacaze rosii si zahar pudra

Clafoutis cu coacaze rosii | Reteta vegana

Clafoutis vegan cu coacaze rosii este un desrt usor si rapid de preparat. Textura fina, gustul dulce acrisor si delicatetea fructelor va vor incanta cu siguranta.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 50 minutes
Course Desert
Cuisine Franceza
Servings 12 portii

Equipment

  • Vas rotund pentru copt de 26 cm

Ingredients
  

  • 350 g coacaze rosii sau alte fructe
  • 20 g unt vegan topit + 1 lingura pentru uns forma

Ingrediente lichide

  • 340 g silken tofu
  • 200 ml lapte din soia sau alt lapte vegetal
  • 160 g zahar brut din trestie
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja si zeama rasa de la o lamaie

Ingrediente uscate

  • 130 g faina de grau cernuta
  • 100 g faina de migdale
  • 20 g amidon din porumb cernut

Instructions
 

  • Incalziti cuptorul la 175°C;
  • Ungeti forma pentru copt cu unt vegan (1 lingura);
  • Procesati intr-un blender ingredientele lichide pana obtineti un sos fin;
  • Puneti intr-un bol ingredientele uscate si amestecati bine;
  • Adaugati ingredientele uscate peste cele lichide si amestecati usor cu un tel;
  • Adaugati untul vegan topit si amestecati usor;
  • Adaugati coacazele si amestecati usor; puteti pastra cateva coacaze sa le presarati la final peste aluat (inainte de coacere);
  • Distribuiti aluatul intr-un strat uniform in vasul pentru copt;
  • Puneti vasul in cuptor si lasati clafoutis la copt la 175°C timp de aproximativ 40 de minute;
  • Dupa ce scoateti din cuptor, lasati clafoutis 10-15 minute sa se raceasca; presarati zahar pudra deasupra si savurati!

Notes

  1. Daca folositi un vas mai mic de 25 de cm, va trebui sa fie mai inalt deoarece aluatul creste in timp ce se coace.
  2. Clafoutis poate fi servit atat cald, cat si rece.
Keyword clafoutis cu coacaze, clafoutis de post, clafoutis vegan, reteta clafoutis

2 Comentarii

  1. multumesc pentru reteta. Astazi o voi face si revin cu detalii.
    Mi_ ar placea reteta la smantana de caju cu vanilie sau reteta uunui sos de vanilie vegan pt clatite si alte prajiturele vegane.
    Multumesc. Zi frumoasa

    • Cu drag 🙂 Astept sa-mi spui cum iti iese 🙂
      Cat despre smantana din caju cu vanilie, nu e chiar o reteta. Eu las nucila la inmuiat fie peste noapte (recomandat), fie minim 30 de minute in apa fierbinte, apoi le scurg si le dau prin blender cu putina zeama de lamaie, un indulcitor lichid si extract de vanilie. Daca e prea consistent, poti sa adaugi putin lapte din migdale (sau altul preferat de tine).
      Dar o sa ma gandesc la o prajitura simpla care sa vina si cu un sos mai cremos de vanilie. Daca mai ai alte retete pe care ai dori sa le vezi pe blog, astept sugestii 🙂
      Zi minunata sa ai 🙂

Scrie un comentariu

Evaluare reteta