Aceasta ciorba de conopida cu cartofi si mazare verde este super cremoasa si gustoasa. Este aromata, plina de nutrienti si usor de preparat. Pe langa asta, e vegana / de post si fara gluten.
Si da, este o ciorba cremoasa, adica ingrosata, insa nu prin clasicele metode cu faina sau amidon ๐.
Este buna sa tina de cald iarna, dar poate fi preparata la fel de bine si vara, cand nu mai ai chef de inca o salata ๐.
Despre ingredientele necesare
In paragraful acesta veti gasi informatii generale despre ingrediente, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
Ingredientele necesare pentru a prepara acesta ciorba sunt destul de simple si ieftine.
Ca pentru aproape orice ciorba, e nevoie de o baza care, de regula, consta din ceapa calita in ulei. De data aceasta, am adaugat si putin usturoi pentru o aroma mai bogata.
Conopida, cartofii rosii, morcovii si mazarea verde sunt legumele care dau un gust bogat ciorbei. Toate legumele pe care le-am folosit au fost proaspete, mai putin mazarea verde. Daca nu aveti timp de spalat, curatat si taiat legume proaspete, puteti folosi si congelate. Daca nu aveti mazare verde, ar merge bine si cu niste fasole pastai.
Si am adaugat si niste ierburi aromate. Am ales cimbru si salvie uscate si foi de dafin. Evident, puteti folosi ce va place sau aveti la indemana – rozmarin, busuioc, patrunjel, marar.
Cum nu intotdeauna am in frigider vreo zeama de legume, de multe ori folosesc un cub de legume bio. Uneori uit sa adaug cubul si folosesc doar apa; si nu-i rea deloc ciorba ๐.
Cum se face ciorba de conopida cu cartofi si mazare verde
Ca la orice ciorba in care punem mai multe legume, trebuie sa tinem cont de timpii de fierbere ale acestora. Asadar, nu punem toate legumele in acelasi timp la fiert. Uneori mai si calim o parte din legume, asa cum e nevoie si pentru ciorba aceasta.
Pasul 1: Pregatiti legumele si caliti ceapa, usturoiul si morcovii
Daca nu folositi legume congelate, curatati si taiati morcovii rondele (5 mm), curatati si taiati cartofii cubulete si separati conopida in buchetele cat mai mici. Ceapa si usturoiul trebuie tocate cat mai marunt.
Apoi caliti ceapa si usturoiul, dupa care adaugati morcovii. Eu le-am calit in ulei, insa puteti inlocui cu 100 ml de apa, daca preferati sa nu folositi ulei. Morcovii au nevoie de cel mai lung timp de gatire in aceasta reteta, de aceea ii calim putin inainte de a adauga celelalte legume.
Pasul 2: Fierbeti legumele
Dupa ce morcovii s-au inmuiat putin, adaugati apa, cubul de legume, cartofii, conopida si aduceti in punctul de fierbere. Adaugati acum sarea, piperul si ierburile uscate si lasati-le sa fiarba la foc mediu cateva minute.

Pasul 3: Pasati legumele (partial)
Ei bine, etapa aceasta face ca ciorba noastra sa fie cremoasa. Adica undeva intre ciorba si supa crema ๐. Si nu folosim nici faina, nici amidon pentru a ingrosa ciorba. Doar dam prin blender o parte din legumele fierte. Asadar, scoateti din cratita aproximativ 2/3 din legume cand sunt aproape fierte. Lasati restul legumelor in cratita si, dupa ce au fiert complet, folositi un blender vertical pentru a le pasa pana cand ciorba capata textura unui sos fin. Nu uitati sa scoateti foile de dafin inainte de a folosi blenderul.
Pasul 4: Adaugati mazarea verde si fierbeti
Adaugati restul de legume in cratita si mazarea verde. Mazarea se face repede, asa ca mai fierbeti 1-2 minute si gata-i ciorba ๐.

Cum se pastreaza ciorba de conopida cu cartofi
Ciorba rezista in frigider, intr-o caserola bine inchisa, timp de 4-5 zile. Daca doriti, o puteti congela pana la 3 luni.
Va plac supele cremoase?
Daca da, s-ar putea sa vreti sa incercati si aceste retete:
Daca va place aceasta reteta de ciorba vegana de conopida cu cartofi si mazare verde, o puteti evalua mai jos. Sau lasati un comentariu cu impresiile voastre; m-as bucura sa stiu ce parere aveti ๐. Si, daca preparati ciorba, faceti o poza si postati-o pe Instagram, nu uitati sa etichetati #choose_tasty ๐.

Ciorba de conopida cu cartofi si mazare verde
Ingredients
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 ceapa galbena medie tocata marunt
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- 200 g morcovi taiati rondele (5 mm)
- 900 ml apa
- 1 cub legume bio
- 400 g cartofi rosii taiati cubulete
- 350 g conopida buchetele mici
- 1 lingura sare sau dupa gust
- 1 lingurita piper negru macinat sau dupa gust
- ยฝ-1 lingurita cimbru uscat
- ยฝ lingurita salvie uscata
- 2 foi de dafin
- 250 g mazare verde
Instructions
- Incalziti uleiul intr-o cratita, dupa care adaugati ceapa si usturoiul si caliti la foc mediu timp de 2 minute; amestecati continuu ca sa nu se arda;
- Adaugati morcovii si caliti 4-5 minute, pana se inmoaie;
- Adaugati apa, cubul de legume, conopida, cartofii, acoperiti cu un capac si aduceti in punctul de fierbere;
- Cand incepe sa fiarba, adaugati sarea, piperul, ierburile uscate si foile de dafin; lasati sa fiarba la foc mediu spre mic;
- Dupa 6-7 minute, scoateti din cratita cam โ din legume; puneti-le deoparte si lasati restul legumelor sa fiarba complet (3-4 minute);
- Cand sunt fierte, opriti focul, scoateti foile de dafin si introduceti un blender vertical pentru a pasa legumele;
- Puneti in cratita restul legumelor si mazarea verde si mai fierbeti 1-2 minute.
Notes
- Inlocuiti uleiul cu 100 ml apa, daca nu doriti sa folositi ulei pentru a cali ceapa si usturoiul;ย in cazul acesta, mai adaugati apa cand puneti morcovii in cratita, ca sa nu se arda.
- Daca pasatiย o cantitate mai mare de legume, ciorba va avea consistenta unei supe creme (eu am testat si nu mi-a placut).
2 Comentarii
Reศeta veganฤ, SUPA DE LEGUME ,f. clar descrisa este completฤ, uศor de realizat ! Daca uleiul este de mฤsline sau rapiศฤ, adฤogat la sfarศit, gustul e perfect !
Ma bucur ca-ti place reteta si ca instructiunile sunt usor de urmarit. O sa incerc si eu sa pun ulei de masline la sfarsit ๐