Daca vreti ceva usor, rapid si gustos, va propun aceasta reteta de ciorba cu pleurotus, gnocchi si spanac. Ingredientele folosite sunt foarte simple si usor de gasit. Si mai sunt si accesibile ca pret.
Am inceput sa consum ciuperci pleurotus destul de recent, din pacate. Mi se parea ca arata cam ciudat, suficient de neatragator ca sa nu mi se lipeasca de maini cand mergeam la cumparaturi. Insa prea auzeam de la altii cat bune sunt si m-a cam ros curiozitatea. Si nu m-a omorat curiozitatea astaโฆ dimpotriva, am descoperit cat de bune sunt ciupercile pleurotus si acum nu ma mai satur de ele ๐.
Pe langa ciuperci, am folosit morcovi si tulpini de telina (apio) si, la final, am adaugat niste spanac. Nu sunt mare fan patrunjel sau marar, asa ca, de multe ori, le inlocuiesc cu frunze de spanac proaspat.
Cat despre gnocchi, daca aveti timp si indemanare, ii puteti prepara in casa. Insa, daca nu vreti o bataie de cap in plus, dati o fuga la magazin si scapati usor.
In general, pentru ciorbele „albe” folosesc smantana. Insa, cum mai toate smantanele vegane contin amidon, am preferat sa folosesc lapte din soia. Amidonul face ciorba usor cremoasa, dar este optional. Ideea mi-a venit gandindu-ma la delicioasele supe asiatice preparate cu lapte din soia. Ale lor nici macar nu sunt vegane si tot folosesc lapte din soia ๐.

Cum se face ciorba cu pleurotus, gnocchi si spanac
Daca folositi gnocchi gata preparati, e foarte simplu sa faceti ciorba aceasta. Doar pregatirea ingredientelor cere putin efort.
Spalati si curatati legumele, apoi taiati-le in bucati mici ca sa fiarba mai repede. Taiati ciupercile fasii si tocati ceapa si usturoiul. Spalati bine frunzele de spanac si, daca sunt foarte mari, taiati-le fara sa le maruntiti.
Daca folositi amidon, puneti-l intr-un bol mic si amestecati cu putina apa.
Eu prefer sa calesc ceapa si usturoiul in apa, insa puteti folosi ulei daca asa va place mai mult. Dupa ce s-au inmuiat bine, adaugati morcovii, telina, ciupercile, sarea si ierburile aromate si lasati sa fiarba timp de 25-30 de minute, la foc mediu.

Adaugati laptele din soia si gnocchi si aduceti in punctul de fierbere. Am adaugat si un praf de nucsoara macinata pentru o aroma mai speciala, insa nu e obligatoriu sa folositi daca nu va place. Adaugati acum amidonul, daca folositi, si lasati sa fiarba 2 minute pana ciorba se ingroasa putin.
Puneti spanacul, amestecati bine si opriti opriti focul.

Simplu, nu?!
Alte retete de ciorbe vegane
- Ciorba cu ciuperci, orzo si tofu aromat
- Ciorba de conopida cu cartofi si mazare verde
- Supa de linte rosie cu morcov si spanac
Si, daca ca plac ciupercile pleurotus, va propun sa incercati reteta de gyros cu pleurotus si sos tzatziki vegan.
Daca va place reteta aceasta de ciorba de post cu pleurotus, gnocchi si spanac , va rog evaluati-o si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Ciorba cu pleurotus, gnocchi si spanac
Ingredients
- 1 ceapa mare tocata
- 4-5 catei de usturoi tocati
- 200 ml apa (pentru calit ceapa si usturoiul) sau 2 linguri ulei
- 300 g morcovi feliati sau taiati julien
- 400 g tulpini telina (apio) taiate bucati mici
- 500 g ciuperci pleurotus taiate fasii
- 300 ml apa sau supa de legume
- โ lingurita cimbru uscat
- โ lingurita busuioc uscat
- 1 lingurita piper negru macinat sau dupa gust
- 1 lingura sare sau dupa gust
- 900 ml lapte din soia neindulcit
- 300 g gnocchi
- 1 lingura amidon din porumb optional
- ยผ lingurita nucsoara macinata
- 180 g frunze de spanac proaspat taiate, daca sunt mari
Instructions
- Daca folositi amidon, puneti-l intr-un bol mic, amestecati bine cu putina apa si lasati deoparte;
- Puneti ceapa, usturoiul si 200 ml apa intr-o cratita si caliti la foc mediu 3-4 minute; mai adaugati apa daca este nevoie;
- Adaugati apa (sau supa de legume), morcovii, telina, ciupercile pleurotus, cimbrul, busuiocul, sarea si piperul, acoperiti cu un capac si lasati 25-30 de minute sa fiarba la foc mediu;
- Adaugati laptele din soia, gnocchi si nucsoara macinata si amestecati bine;
- Daca folositi amidon, adaugati-l acum si mai lasati ciorba sa fiarba 1- 2 minute;
- Adaugati spanacul, amestecati bine si opriti focul.
4 Comentarii
Mmmmm, chiar buna!
Ma bucur ca ti-a placut ๐
Cred ca este gustoasa, dar ai uitat sa precizezi cantitatea de gnochi…..
Asa e… am adaugat acum pe lista. Multumesc pentru atentionare ๐