Ciorba cu ciuperci, orzo si tofu aromat se prepara foarte usor si repede, din ingrediente simple si destul de ieftine. Evident, e o ciorba vegana / de post 😉.

De ce cu tofu? In primul rand, pentru ca imi place foarte mult. Apoi pentru ca e o sursa foarte buna de proteine. Si ar putea fi o alta varianta pentru cei care obisnuiesc sa manace ciorbele cu paine 😊.

Ingrediente necesare

!! In acest paragraf veti gasi informatii generale despre principalele ingrediente folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas gasiti in tabelul de la finalul articolului !!!

  • legume ciuperci champignon brune, morcov si un cotor de broccoli; am vazut zilele trecute intr-un supermarket cotoare rupte de broccoli, probabil ca sa nu “traga la cantar”😉; cei care fac asta nu stiu cat de bune sunt cotoarele de broccoli; indepartati coaja / partea mai “atoasa” si veti da de un miez foarte gustos, asemanator cotorului de varza; daca nu aveti la indemana un cotor de broccoli, puteti folosi o tulpina mica de telina (apio);
  • orzo – pentru cei care nu au mai folosit, orzo sunt de fapt niste paste in forma de orez; de regula, fac ciorba aceasta cu orez integral si imi plac ambele variante; asadar, folositi ce aveti la indemana;
  • tofu – atat de multi mi place tofu prajit / copt, ca greu ma abtin sa nu-l pun in orice; si, fiind o sursa buna de proteine, eu nu mai simt nevoia sa mai manac altceva dupa o portie de ciorba;
  • amidon din porumb – ca sa ingroase putin ciorba, dar nu este obligatoriu sa folositi;
  • smantana din soia – poate fi inlocuita cu lapte neindulcit din soia sau ovaz;
  • ierburi aromate – am folosit cimbru si busuioc uscat.

Si am mai adaugat un praf de turmeric pentru culoare, dar nu este obligatoriu. Puteti, de asemenea, sa adaugati putina verdeata – patrunjel, daca va place, sau chiar cateva frunze de spanac.

Cum se face ciorba cu ciuperci, orzo si tofu aromat

Incepeti prin a marina tofu. Presati blocul de tofu intr-un prosop curat ca sa scoateti apa din el, apoi taiati-l cubulete si puneti-le intr-un bol cu putin ulei de masline, cimbru, busuioc si piper negru macinat. Adaugati si putina sare daca folositi tofu nesarat. Puneti bolul deoparte pentru cel putin 30 de minute. Dupa ce aromele ierburilor au patruns in bucatile de tofu, puneti-le intr-o tava mica si coaceti timp de 25 de minute la 200°C, pana cand devin aurii.

In timp ce tofu sta la marinat / se coace, pregatiti legumele pentru ciorba. Tocati marunt ceapa, feliati ciupercile si morcovii.

Caliti ceapa in ulei sau putina apa pana cand se inmoaie. Adaugati apoi morcovii si inca putina apa. Acoperiti cratita cu un capac si lasati sa fiarba la foc mediu timp de 5-7 minute (depinde cat de mari i-ati taiat). Morcovii se gatesc mai greu, de aceea ii adaugam inaintea celorlate legume. Adaugati apoi ciupercile, broccoli / apio, ierburile aromate, sare, piper, apa si cubul de legume (sau supa de legume) si lasati sa fiarba 10 minute.

Amestecati amidonul cu putina apa si adaugati-l in supa.

Puneti si orzo si mai lasati sa fiarba 10 minute la foc mediu, apoi adaugati smantana din soia.

Cand ciorba e gata, puneti in boluri pentru servit, presarati tofu aromat si crocant deasupra si savurati.

Ciorba cu ciuperci orzo si tofu aromat si crocant

Alte ciorbe care ar putea sa va placa

Daca va place aceasta ciorba cu ciuperci, orzo si tofu aromat, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra 😊. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Ciorba de post cu ciuperci

Ciorba cu ciuperci, orzo si tofu aromat

Ciorba cu ciuperci, orzo si tofu aromat este hranitoare si gustoasa si se prepara foarte usor si repede, din ingrediente simple si destul de ieftine. In plus, e si vegana.
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Supa
Cuisine General
Servings 4 portii

Ingredients
  

Pentru preparare tofu

  • 400 g tofu tare bine stors si taiat cubulete
  • 3 linguri ulei de masline
  • ½ lingurita cimbru uscat
  • ½ lingurita busuioc uscat
  • ½ lingurita piper negru macinat

Pentru ciorba

  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • 200 g morcovi taiati rondele
  • 200 g ciuperci Champignon brune taiate felii
  • 1 cotor broccoli taiat cuburi sau 1 tulpina mica de apio (tulpina de telina)
  • 1 cub legume organic
  • 800 ml apa
  • 100 g orzo
  • lingurita cimbru uscat
  • ½ lingurita bucuioc uscat
  • lingura sare sau dupa gust
  • 1 lingurita piper negru macinat sau dupa gust
  • 1 lingura amidon din porumb optional
  • ¼ lingurita turmeric pudra optional, pentru culoare
  • 200 ml smantana din soia sau lapte vegetal neindulcit

Instructions
 

  • Puneti cuburile de tofu intr-un bol cu ulei de masline, cimbru, busuioc, piper, amestecati bine si lasat la marinat 30 de minute; puneti-le apoi intr-o tava si coaceti la 200°C timp de 25 de minute, pana devin aurii;
  • Puneti ceapa tocata cu putina apa (100 ml) intr-o cratita si caliti la foc mediu, pana cand se inmoaie; mai adaugati apa daca e necesar;
  • Adaugati morcovii cu inca 100 ml apa si fierbeti la foc mediu timp de 5-7 minute;
  • Adaugati ciupercile, cimbrul, busuiocul, sarea, piperul, turmeric (daca folositi), cubul de legume si apa ramasa si lasati sa fiarba 10 minute la foc mic;
  • Adaugati amidonul amestecat cu 3-4 linguri de apa in timp ce legumele fierb;
  • Adaugati orzo si mai lasati sa fiarba 10 minute;
  • Puneti smatanana vegetala, amestecati bine si opriti focul;
  • Puneti ciorba in boluri si serviti cu tofu aromat si crocant.

Notes

  1. Daca folositi tofu nesarat, adaugati si putina sare cand il puneti la marinat.
  2. La final, puteti pune cateva frunze de patrunjel sau spanac.
Keyword ciorba cu orzo, ciorba de post, ciorba vegana, tofu aromat, tofu crocant

2 Comentarii

  1. 5 stars
    Extraordinară ciorba, o delicatesă! Iar branza tofu pe deasupra semana cu niste crutoane de nivel superior:) ma bucur mult de descoperire si abia astept sa o repet.

Scrie un comentariu

Evaluare reteta