Aceste chiftele din cartofi dulci si mazare verde sunt foarte sanatoase, delicioase si hranitoare! Si se prepara mai usor decat credeti.

Cu aroma de rozmarin, boia afumata si iute de cayenne, pot fi servite alaturi de legume proaspete, muraturi sau intr-un burger vegan delicios.

Ingrediente necesare

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si intructiuni de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

  • legume – am ales cartofi dulci, fasole alba si mazare verde, toate pline de fibre, nutrienti si proteine; puteti folosi fie fasole uscata, fie fasole din conserva (nu conteaza ce soi de fasole alegeti); de asemenea, puteti folosi fie mazare proaspata, fie congelata;
  • ceapa si usturoi – dau gust bun oricarei mancari;
  • condimente – am ales rozmarin, boia afumata si pudra de cayenne; daca nu va place rozmarinul, il puteti inlocui cu cimbru sau alte ierburi aromate;
  • ingrediente care leaga aluatul – am folosit pesmet si putina faina de in; pentru varianta fara gluten, puteti folosi pesmet fara gluten; puteti incerca si cu faina fara gluten, dar s-ar putea sa obtineti niste chiftele prea umede in interior.

Cum se fac chiftelele din cartofi dulci si mazare verde

Pasul 1: Preparati legumele

Puteti fie sa fierbeti, fie sa coaceti in cuptor cartofii dulci. Eu am ales prima varianta si nu am curat cartofii inainte sa ii fierb; dupa ce s-au inmuiat suficient, i-am lasat sa se raceasca si abia dupa aceea am indepartat coaja. Daca preferati sa ii coaceti, cel mai bine ar fi sa ii curatati si sa ii taiati cuburi inainte sa-i puneti in cuptor; asa se vor coace mai repede.

Daca folositi fasole uscata, puneti boabele la inmuiat peste noapte si fierbeti-le 30-40 de minute. Eu pun un praf de bicarbonat in apa in care las fasolea peste noapte, ca sa se inmoaie mai repede. Dupa ce fasolea a fiert, lasati-o sa se scurga bine. Daca folositi conserva, tot ce aveti de facut este sa clatiti boabele si sa le lasati la scurs.

Cat despre mazarea verde, lucrurile stau mult mai simplu. Trebuie doar sa le lasati 1-2 minute in apa clocotita, apoi sa le scurgeti bine.

Cat legumele fierb / se coc / se scurg, curatati si tocati ceapa si usturoiul.

Pasul 2: Amestecati ingredientele

Puneti cartofii dulci si fasolea intr-un bol mare si zdrobiti-le bine cu o furculita sau cu mana. Puteti folosi si un robot de bucatarie, daca doriti. Zdrobiti apoi usor boabele de mazare (nu de tot) si puneti-le in bol.

Adaugati restul ingredientelor si amestecati bine.

Ingrediente pentru chiftele vegane pregatite pentru preparare

Pasul 3: Coaceti chiftelele din cartofi dulci

Formati chiftele din aluat si asezati-le intr-o tava mare, in care ati pus hartie de copt in prealabil.

Chiftele din cartofi dulci si mazare verde pregatite pentru coacere

Chiftelele au nevoie de aproximativ 40 de minute sa se coaca. Veti sti ca sunt gata atunci cand se intaresc putin pe margini. Am incercat sa si prajesc in tigaie aceste chiftele, dar nu mi-a placut rezultatul. Aluatul din cartofi dulci este prea moale si chiftelele se rupeau atunci cand trebuia sa le intorc. Plus ca absorbeau prea mult ulei. Asa ca prefer sa le coc in cuptor.

Cum se pastreaza chiftele din cartofi dulci si mazare verde

Daca folositi aceasta reteta, veti obtine aproximativ 20 de chiftele (reduceti cantitatile la jumatate, daca e prea mult pentru voi). Oricum, chiftelele care nu se consuma imediat, se pastreaza in frigider timp de 4-5 zile. Le puteti reincalzi fie intr-o tigaie pe plita, fie la cuptor. Puteti chiar sa le congelati timp de 2 luni.

Cum puteti servi aceste chiftele vegane

Chiftelele merg foarte bine cu legume proaspete si un sos ranch vegan. Si, daca aveti niste chifle la indemana, puteti face niste burgeri vegani super deliciosi.

Chiftea din cartofi dulci si mazare verde inmuiata in sos ranch vegan

Alte retete care ar putea sa va placa

Daca va plac chiftelele de post, puteti incerca si aceasta reteta de chiftele din quinoa si naut. Sau, daca sunteti fani cartofi dulci, s-ar putea sa va placa un curry cu cartofi dulci, conopida si naut.

Dati-mi de stire daca preparati aceasta reteta de chiftele de post. Lasati un comentariu mai jos si evaluati reteta; mi-ar placea sa stiu cum vi se pare. Si nu uitati sa faceti o poza si sa o postati pe Instagram; etichetati #choose_tasty ca sa pot admira si eu rezultatul ๐Ÿ˜Š.

Chifftele de post servite cu legume proaspete si sos ranch vegan

Chiftele din cartofi dulci si mazare verde

Aceste chiftele din cartofi dulci si mazare verde sunt foarte sanatoase, delicioase si hranitoare! Cu aroma de rozmarin, boia afumata si iute de cayenne, pot fi servite alaturi de legume proaspete, muraturi sau intr-un burger vegan delicios.
Prep Time 45 mins
Cook Time 40 mins
Course Appetizer
Cuisine General
Servings 20 chiftele

Ingredients
  

  • 800 g cartofi dulci fie copti, fie fierti (se cantaresc cruzi)
  • 250 g fasole alba fiarta sau din conserva
  • 130 g mazare verde tinuta in apa clocotita 1-2 minute
  • 1 ceapa medie tocata foarte marunt
  • 4-5 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 linguri faina din in
  • 120 g pesmet
  • 1 lingura sare sau dupa gust
  • โ…” lingurita rozmarin pudra
  • 1 lingurita boia afumata
  • 1 lingurita pudra cayenne

Instructions
 

  • Puneti cartofii dulci si fasolea fiarta intr-un bol si sfaramati cu o furculita;
  • Zdrobiti boabele de mazare (nu le pasati) si punteti-le in bol;
  • Adaugati restul ingredientelor si amestecati bine;
  • Incalziti cuptorul la 180ยฐ C si puneti hartie de copt intr-o tava mare;
  • Formati bile din aluat (4-5 cm) puneti-le in tava, apoi presati-le cu o lingura sau cu palma;
  • Coaceti chiftelele timp de 40 de minute, pana se intaresc pe margini;
  • Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca putin inainte de servire.

Notes

  1. Am folosit 100 g de fasole uscata pentru a obtine 250 g de fasole fiarta.
  2. Faceti bile de dimensiuni egale pentru a se coace in acelasi timp.
Keyword burgeri de post, burgeri vegani, chiftele de post, chiftele vegane

Scrie un comentariu

Evaluare reteta