Aceste chiftele din quinoa si naut sunt bine aromate si atat de hranitoare, incat si veganii, dar si non-veganii se pot bucura de ele. Au un continut ridicat de proteine si, fiind coapte in cuptor, sunt si mai sanatoase decat v-ati astepta. Pe langa asta, nici nu contin gluten.

Usor crocante pe marginin si fragede in interior, le puteti servi simple sau cu legumele voastre preferate. Sau adaugati niste sosusri si niste chifle din faina integrala si veti avea niste burgeri vegani deliciosi 😊.

Ingrediente pentru chiftele

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

  • quinoa & naut – evident, ingredientele vedeta ale acestei retete; sunt pline de nutrienti si proteine, foarte benefice pentru organism;
  • morcovi – o alta sursa de fibre, dar si de vitamine, potasiu si antioxidanti;
  • ceapa & usturoi – ca sa imbogatim gustul;
  • condimente – am folosit seminte de coriandru macinat, garam masala, chimion, turmeric, boia de ardei iute; puteti ajusta cantitatile in functie de preferinte;
  • faina de naut – e nevoie de un ingredient care sa „lege” aluatul; am facut de vreo cateva oriaceste chiftele fara faina crezand ca boabele de naut sunt suficiente; si, desi am tot schimbat cantitatile de quinoa si naut, chiftelele ieseau tot sfaramicioase; puteti inlocui faina de naut cu faina de ovaz sau faina de grau.

Cum se fac chiftelele din quinoa si naut

Pregatirea ingredientelor

Atat quinoa, cat si boabele de naut trebuie fierte inainte.

Daca folositi boabe de naut uscate, puneti-le la inmuiat cu o zi inainte in apa cu 1 lingurita de bicarbonat (sau lasati-le macar 2 ore la inmuiat). Dupa inmuiere, clatiti nautul si puneti-l la fiert intr-o cratita cu apa timp de 30-40 de minute. Sau sariti peste etapa aceasta si folositi boabe de naut din conserva.

Inainte sa fierbeti quinoa, clatiti-o bine in apa rece ca sa nu iasa amara. Puneti apoi o cana cu apa (250 ml) intr-o cratita mica, adaugati quinoa si fierbeti la foc mediu pana cand se absoarbe tot lichidul.

In timp ce quinoa si nautul fierb, curatati morcovii si dati-i prin razatoare. De asemenea, curatati si tocati ceapa si usturoiul.

Pregatirea aluatului

Puneti boabele de naut intr-un bol mare si zdrobiti-le cu o furculita. Puteti folosi un robot de bucatarie daca va e mai simplu asa. Pentru o textura potrivita unei chiftele, nu zdrobiti de tot boabele de naut (ca pentru hummus); nu le lasati nici prea mari ca sa nu se faramiteze apoi chiftelele. Adaugati apoi restul ingredientelor si amestecati bine. Daca aluatul este prea lipicios sau umed, mai adaugati faina pentru a putea forma usor chiftelele.

Coacerea chiftelelor

Incalziti cuptorul la 180° C si puneti hartie de copt intr-o tava mare.

Formati bile din aluat (3-4 cm), puneti-le in tava si turtiti-le cu o lingura sau cu podul palmei.

Chiftele de post pregatite pentru coacere

Punti tava in cuptor si coaceti timp de 30-35 de minute, pana cand chiftelele devin aurii.

Scoateti chiftelele din cuptor si lasati-le sa se raceasca putin inainte de servire.

Recomandari pentru prepararea chiftelelor din quinoa si naut

Eu obisnuiesc sa folosesc naut uscat pe care, asa cum am mentionat, il las la inmuiat si apoi il fierb. Insa pentru a sari peste aceasta etapa, puteti folosi boabe de naut din conserva. Cu mentiunea ca o conserva nu va fi suficienta; va trebui sa mai folositi 2/3 din boabele de naut dintr-o a doua conserva.

Puteti fierbe nautul si quinoa cu 1-2 zile inainte. Dupa fierbere, se pot pastra la frigider, intr-o caserola.

Si nu aruncati lichidul care ramane dupa ce fierbeti boabele de naut (sau din conserva); puteti prepara o maioneza vegana delicioasa din aquafaba care merge foarte bine cu aceste chiftele 😉.

Nu stoarceti zeama din morcovi; altfel chiftelele vor iesi prea uscate.

Faceti chiftelele de aceeasi dimensiune ca sa se coaca egal. Si, daca veti face chiftele mai mari, vor avea nevoie de un timp mai mare de coacere. Folosind cantitatile din reteta de mai jos, veti obtine 20 de chiftele.

Cum se pastreaza chiftelele din quinoa si naut

Aceste chiftele vegane pot fi pastrate intr-o caserola bine inchisa in frigider timp de o saptamana. De aceea le prepar in cantitati asa mari 😉. Pot fi incalzite intr-o tigaie cu putin ulei sau in cuptor (dar va dura putin mai mult). De asemenea, pot fi pastrate pana la 2 luni in congelator, dupa ce au fost coapte.

Daca v-a placut reteta aceasta de chiftele vegane, o puteti evalua mai jos sau puteti chiar sa lasati un comentariu cu impresiile voastre. Daca preparati chiftelele, faceti o poza si distribuiti-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty 😊.

Servire chiftele din quinoa si naut

Chiftele aromate din quinoa si naut

Aceste chiftele, facute din ingrediente sanatoase si bine condimentate, vor satisface toate gusturile! Usor crocante la exterior si fragede in interior, le puteti servi alaturi de legumele voastre preferate. Sau puneti-le intre chifle, adaugati un sos si veti obtine niste burgeri vegani deliciosi.
5 from 1 vote
Prep Time 1 hour
Cook Time 35 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Course Aperitiv
Servings 20 chiftele

Ingredients
  

  • 170 g boabe uscate din naut (1 cana) sau 1 + ⅔ conserve de naut
  • 100 g quinoa (½ cana) nefiarta
  • 150 g morcovi dati prin razatoare
  • 1 ceapa medie tocata
  • 4-5 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 lingura sare sau dupa gust
  • 1 lingura turmeric pudra
  • 1 lingurita chimion
  • ½ lingurita boabe de coriandru macinate
  • ½ lingurita garam masala
  • 1 lingurita boia de ardei iute
  • 3-4 linguri faina de naut

Instructions
 

  • Lasati boabele de naut la inmuiat peste noapte (sau cel putin 2 ore) in apa cu 1 lingurita de bicarbonat; dupa ce au stat la inmuiat, fierbeti-le intr-o cratita cu apa la foc mediu, timp de 30-40 de minute; opriti apoi focul si scurgeti boabele de naut; daca folositi naut din conserva, trebuie doar sa-l lasati la scurs, intr-o sita;
  • Clatiti quinoa bine cu apa rece si apoi puneti la fiert intr-o cratita cu 1 cana (250 ml) de apa; fierbeti la foc mediu pana cand toata apa se absoarbe; opriti focul si lasati quinoa la racit cateva minute;
  • In timp ce se fierbe quinoa / nautul, curatati morcovii si dati-i prin razatoare; curatati si tocati ceapa si usturoiul;
  • Puneti boabele de naut intr-un bol mare si zdrobiti-le cu o furculita; sau folositi un robot de bucatarie;
  • Adaugati quinoa si restul ingredientelor si amestecati bine;
  • Incalziti cuptorul la 180° C si puneti hartie intr-o tava mare pentru copt;
  • Formati bile din aluat (3-4 cm) puneti-le in tava, apoi presati-le cu o lingura sau cu palma;
  • Puneti tava in cuptor si coaceti chiftelele timp de 30-35 de minute, pana devin aurii;
  • Scoateti chiftelele din cuptor si lasati-le sa se raceasca putin inainte de servire.

Notes

  1. Nu zdrobiti prea tare boabele de  naut (ca pentru hummus), dar nici nu lasati bucati prea mari, ca sa nu devina sfaramicioase.
  2. Daca aluatul este pre lipicios, mai adaugati putina faina.
  3. Eu am preferat sa coc incuptor chiftelele, dar pot fi si prajite in tigaie.
Keyword burgeri vegani, chiftele de post, chiftele din naut, chiftele din quinoa, chiftele vegane

2 Comments

  1. 5 stars
    Pot sa spun ca sunt grozave. Au iesit foarte aromate, desi eu in loc de boia am folosit un pic de piper, iar coriandru nu am avut. Am pus doar o lingura de faina in compozitie, pentru ca parea suficient de legata. Am congelat o parte din ele, si au fost foarte bune si dupa dezghetare.

Write A Comment

Evaluare reteta