Daca tine bine minte, checul a fost primul desert pe care am invatat sa il prepar, inca din adolescenta. Daca excludem clatitele, ca alea-s prea simplu de facut si nu le punem la socoteala ๐Ÿ˜‰. Si oricum, nici acest chec vegan cu banane si nuci prajite nu e tocmai complicat de preparat. Perfect de dulce, moale, aromat si acoperit cu banane usor caramelizate, merge foarte bine cu un ceai sau o cafea. Adaugati putin unt si gemul preferat si e numai bun de servit la micul dejun ๐Ÿ˜Š.

Chec vegan servit cu unt vegan

Ce ingrediente fac un chec vegan cu banane perfect

E super simplu sa veganizam un chec cu banane! Din moment ce bananele sunt oricum folosite in deseturile vegane pentru a lega ingredientele, tot ce mai avem de facut e sa adaugam mai multe banane ๐Ÿ˜‰. Dar asta poate sa vina si cu niste consecinte!

De cele mai multe ori checul cu banane este prea dens si „greu”. Motiv pentru care am ales sa folosesc inca doi inlocuitori vegani pentru oua. Am folosit faina de in, care leaga ingredientele si fac checul mai putin sfaramicios. Si am mai folosit aquafaba (apa ramasa dupa ce fierbe nautul sau din conserva) care, in cazul de fata, actioneaza ca un albus de ou. Am batut aquafaba cu mixerul pana s-a facut o spuma tare. Lichidul acesta magic, nu doar leaga ingredientele, dar si ajuta aluatul sa creasca, astfel incat sa obtinem un chec usor aerat. Folositi aquafaba rece, direct din frigider (restul ingredientelor trebuie sa fie la temperatura camerei).

Cum se face checul cu banane

E un proces standard: avem ingrediente uscate si ingrediente lichide pe care trebuie sa le amestecam si apoi le coacem.

  1. Pregatirea ingredientelor este foarte simpla.:
  • prajiti si maruntiti nucile;
  • dati printr-o sita ingredientele uscate (faina, bicarbonat, sare si cardamom) si amestecati-le;
  • bateti aquafaba cu un mixer electric – incepeti cu viteza mica, pana cand incepe sa se formeze spuma; apoi mariti viteza treptat si bateti pana cand spuma se intareste; e foarte important sa folositi aquafaba rece, altfel spuma nu se va intari;
  • pasati bananele cu o furculita sau cu o presa manuala; folositi un bol mare pentru ca aici veti adauga si restul ingredientelor.

2. Amestecarea ingredientelor se face in etape. Prima data amestecam separat ingredientele uscate si ingredientele lichide si abia apoi le combinam. Altfel, s-ar putea sa amestecati prea mult in etapa finala, ceea ce va face ca proteinele din gluten sa creeze un aluat elastic care nu va creste cum trebuie.

Asadar, prima data amestecati bine ingredientele uscate. Asta ca sa nu ramana vreun cocolos de bicarbonat in chec ๐Ÿ˜‰.

Apoi, dupa ce ati pasat bine bananele, adaugati restul ingredientelor lichide: laptele din plante, zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie si portocale, zahar, in macinat, spuma de aquafaba si extract de vanilie (nu sunt toate lichide, dar amestecandu-le veti obtine o compozitie mai lichida). Amestecati bine si adaugati apoi ingredientele uscate. Amestecati usor cu un tel pana se sparg toate cocoloasele mari de faina.

Adaugati apoi nucile maruntite si puneti aluatul intr-o forma de chec in care ati pus hartie de copt. Eu am folosit o forma de 22×12 cm.

3. Pentru decorarea checului, am taiat o banana in doua, pe lungime si am pus-o peste aluat. Am impins-o putin in aluat ca sa nu arate ciudat cand aluatul incepe sa creasca. Apoi am presarat putin zahar peste feliile de banana ca sa le dea o aroma placuta de caramel. Si am pus nuca maruntita intre cele doua felii de banane. Asta a fost alegerea mea, dar voi puteti decora checul cum doriti. Si daca doriti ๐Ÿ˜‰.

Aluat chec vegan cu banane pregatit pentru coacere

4. Si ultimul pas din aceasta reteta este sa coaceti checul timp de aproximativ 1 ora la 170ยฐC.

Cum se pastreaza checul cu banane

Acest chec de post cu banane rezista bine la temperatura camerei timp de 3-4 zile; acoperiti-l ca sa nu se usuce. Si, daca doriti sa il pastrati pentru mai mult timp, il puteti congela. Data viitoare cand aveti chef de un chec cu banane, il puteti lasa in frigider sa se dezghete.

Felie chec vegan cu banane si nuci prajite

Daca va place aceasta reteta de  chec vegan cu banane si nuci prajite, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra ๐Ÿ˜Š. Si, daca il si preparati, postati o poza; nu uitati sa etichetati #choose_tasty pe Instagram si #choosetasty pe Facebook ๐Ÿ˜Š.

Chec cu banane servit cu gem

Perfect de dulce, moale, aromat si acoperit cu banane usor caramelizate, checul acesta vegan merge foarte bine cu un ceai sau o cafea. Adaugati putin unt si gemul preferat si e numai bun de servit la micul dejun ๐Ÿ˜Š.
5 from 2 votes
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins
Course Desert, Mic dejun
Cuisine General

Equipment

  • Forma pentru chec de 22×12 cm

Ingredients
  

  • 100 g nuci prajite si maruntite

Ingrediente uscate

  • 250 g faina tip 000
  • 1 lingurita bicarbonat
  • โ…“ lingurita sare
  • โ…” lingurita pudra cardamom verde

Ingrediente lichide

  • 300 g banane bine coapte cantarite fara coaja
  • 40 ml aquafaba rece
  • 100 g zhar brut din trestie sau zahar brun light
  • 60 g ulei din orez sau ulei de masline
  • 60 ml lapte din plante eu am folosit din soia
  • 10 g faina de in 2 linguri
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 lingura extract de vanilie

Pentru ornat

  • 1 banana taiata in doua pe lungime
  • 1-2 linguri zahar brut
  • 15 g nuci maruntite

Instructions
 

  • Cerneti printr-o sita toate ingredientele uscate si amestecati-le bine;
  • Puneti aquafaba intr-un bol si bateti cu un mixer electric; incepeti cu viteza mica si, dupa ce s-a format spuma, cresteti viteza treptat; bateti pana cand spuma se intareste;
  • Puneti bananele intr-un bol mare si zdrobiti-le bine cu o furculita sau cu o presa manuala;
  • Adaugati restul ingredientelor lichide peste banane si amestecati bine;
  • Incalziti cuptorul la 170ยฐ C;
  • Adaugati ingredientele uscate in bolul cu ingrediente lichide si amestecati usor cu un tel pana se sparg cocoloasele mari de faina; nu amestecati prea mult;
  • Adaugati nucile maruntite si amestecati usor;
  • Puneti aluatul in forma de chec cu hartie de copt;
  • Punteti peste aluat cele doua felii de banana, presarati zahar peste ele; presarati nucile intre cele doua felii de banana;
  • Puneti in cuptor si coaceti timp de aproximativ 1 ora;
  • Scoateti checul din cuptor si lasati-l sa se raceasca 30 minute inainte de servire.

Notes

  1. Folositi ingrediente la temperatura camerei; doar aquafaba trebuie sa fie rece, dar se va incalzi suficient in timp ce o bateti cu mixerul.
  2. Amestecati bine, separat, ingredientele lichide si cele uscate inainte de a le combina.
  3. Aveti grija sa nu amestecati prea tare aluatul; altfel nu va creste suficient.
  4. Timpul de coacere poate varia ,in functie de cuptor si de forma folosita; testati cu o scobitoare sa vedeti daca s-a copt checul.
Keyword banana bread, chec cu banane, chec de post, chec vegan, reteta chec cu banane

4 Comentarii

  1. 5 stars
    Am fฤƒcut ieri checul ศ™i e tare gustos! Mulศ›umesc pentru reศ›etฤƒ!

Scrie un comentariu

Evaluare reteta