Caramelele mi-au placut dintotdeauna; mi le amintesc din copilarie, niste patratele mici, impachetate in hartie cerata subtire, de culoare alb-gri. Pfuuu, ce bune erau ๐๐! Dar ce bun e sosul de caramel sarat ๐๐๐!!! Dupa ce l-am facut prima data, am inceput sa il adaug peste majoritatea prajiturilor. Si faceam chiar si un tort de caramel sarat, care a avut mare priza la public.
Evident, acum am veganizat si sosul de caramel sarat ๐.
Majoritatea sosurilor de caramel vegan sunt facute pe baza de crema de cocos. Ceea ce eu am vrut sa evit pentru a ma apropia cat mai mult de reteta „traditionala”. Am folosit in schimb unt vegan care contine ulei de cocos, insa nu se simte absolut deloc aroma de nuca de cocos in sos.
Sosul acesta are aceeasi textura fina, are gust de caramel, este delicios chiar. Dar hai sa nu ne amagim! Indiferent ce ingrediente folosim si cat de bun e, un sos de caramel vegan nu va avea acelasi gust ca si caramelul facut cu produse lactate. Asa ca, eu am facut ce am putut sa prepar un sos care sa ma faca sa ma ling pe degete si sa vreau sa-l pun pe inghetata, prajituri sau in cafea, chiar daca nu e „the real deal” ๐.
Despre ingredientele pentru sos de caramel sarat vegan
In acest paragraf sunt prezentate informatii generale despre ingrediente, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare gasiti in tabelul de la sfarsitul articolului.
Aveti nevoie de 4 ingrediente principale pentru a prepara sosul de caramel sarat vegan:
- zahar – am folosit zahar brut din trestie care, fiind inchis la culoare, a dat un caramel maro mai inchis; daca vreti o nuanta mai deschisa, folositi zahar rafinat; oricum, caramelul nu este facut sa fie sanatos ๐;
- unt vegan – nu folosesc margarina, prin urmare nu stiu daca ar fi un inlocuitor potrivit;
- lapte din plante – untul nu este suficient pentru a dilua zaharul topit, asa ca avem nevoie de un ingredient mai lichid; eu am folosit lapte din orez, dar ar merge foarte bine si laptele din migdale; initial am preparat caramelul cu smantana vegana; insa, din cauza continutului de amidon, caramelul avea o textura gelatinoasa, care nu mi-a placut;
- sare – eu am folosit sare de mare; ar fi bine sa folositi o sare mai fina, care sa se topeasca usor.
Cum se face sosul de caramel sarat vegan
Aveti de urmat doar 3 pasi simpli pentru a prepara acest sos super gustos:
Pasul 1: Topiti zaharul
Folositi o cratita cu fund triplu capsulat pentru a topi zaharul la foc mic. Se vor forma cocoloase la inceput, insa acestea se vor dizolva treptat. Eu adaug o lingurita de zeama de lamaie pentru ca zaharul sa nu se cristalizeze si sa apara mai putine cocoloase. Amestecati continuu ca sa nu se arda. Ar trebui sa dureze aproximativ 12-15 minute pana se topeste tot zaharul.

Pasul 2: Adaugati untul vegan
Dupa ce zaharul s-a topit complet, adaugati untul taiat cubulete si amestecati bine pana cand se combina perfect. Sosul va incepe sa faca bule si sa stropeasca imediat ce adaugati untul.

Pasul 3: Adaugati laptele
Indepartati cratita de pe foc si adaugati laptele si sarea. Aveti grija pentru ca sosul va incepe din nou sa faca bule si sa stropeasca. Amestecati bine pana cand ingredientele se combina perfect intr-un sos fin. Lasati sosul de caramel sa se raceasca inainte de a-l folosi.

Recomandari pentru a prepara cel mai bun caramel sarat vegan
- pregatiti toate ingredientele in avans – e important sa aveti ingredientele cantarite si untul taiat cubulete la indemana, avand in vedere ca e nevoie de doar cateva secunde pentru a trece de la zahar topit a zahar ars;
- folositi o cratita foarte curata – orice depunere va face ca zaharul sa se cristalizeze;
- adaugati putin acid – eu folosesc zeama de lamaie care impiedica cristalizarea zaharului;
- adaugati untul doar cand zaharul s-a topit complet; untul va fi mai rece, motic pentru care procesul de topire a granulelor de zahar va fi intrerupt;
- in cazul in care sosul incepe sa se „taie” dupa ce adaugati untul, luati cratita de pe foc si amestecati repede si cu forta pana cand se omogenizeaza;
- sosul de caramel e mai subtire cand e fierbinte, dar se ingroasa in timp ce se raceste; nu va lasati tentati sa il fierbeti mai mult pentru ca va fi prea consistent.
Cum se pastreaza sosul de caramel
Urmand aceasta reteta, veti obtine 340 de grame de sos de caramel care poate fi pastrat in frigider intr-un borcan inchis ermetic timp de o luna. Se va solidifica la rece, dar poate fi reincalzit pentru a reveni in stare lichida. De asemenea, poate fi pastrat in congelator pana la 3 luni. Lasati-l la dezghetat peste noapte in frigider sau la temperatura camerei, inainte de a-l folosi.
Daca va place aceasta reteta de caramel sarat vegan, o puteti evalua si lasa un comentariu mai jos. Daca si preparati reteta, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty ๐.

Sos de caramel sarat vegan
Ingredients
- 200 g zahar brut din trestie
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 100 g unt vegan taiat cubulete
- 50 ml lapte din orez sau alt lapte din plante
- 1 lingurita sare fina de mare
Instructions
- Puneti zaharul intr-o cratita cu fund triplu capsulat si puneti la foc mic; cand incepe sa se topeasca, amestecati continuu ca sa nu se arda;
- Dupa ce zaharul s-a topit complet, adaugati untul taiat cubulete; amestecati pana cand ingredientele se combina perfect si obtineti un sos foarte consistent;
- Luati cratita de pe foc si adaugati laptele si sarea; amestecati pana cand toate ingredientele sunt integrate intr-un sos foarte fin.
Notes
- Sosul va incepe sa faca bule si sa stropeasca atunci cand adaugati untul si laptele; folositi manusi de bucatarie.
- Daca sosul se „taie” dupa ce adaugati untul, luati cratita de pe foc si amestecati foarte repede pana cand se „leaga” din nou.
2 Comentarii
Buna ziua
Spuneศi vฤ rog, unde se pot cumpรฃra unt vegan????
Eu folosesc Naturli („vegan block” scrie pe el). Il cumpar de la Auchan sau DM, dar am inteles ca se gaseste si in unele magazine Kaufland si Carrefour.