De mult timp imi sta gandul la un burger vegan cu ciuperci oyster, dar greu m-am pus pe treaba, ca-i cam mult de lucru 😉. Mai ales daca vrei sa faci totul in casa.

Si da, stiu….. nici mie nu-mi place sa-i zic burger vegan, dar pana se va gasi o alta denumire „oficiala”, asta e 😉.

N-am mai mancat un burger de mai bine de 15 ani. Ideea de fast food nu ma incanta, plus ca si chiflele mi se par foarte seci si…. prea multa paine acolo. Painea si produsele derivate sunt o raritate la mine in bucatarie si nu obisnuiesc sa le cumpar. Prefer sa fac chifle cu seminte… de vreo 5 ori pe an poate. N-am reusit insa niciodata sa fac niste chifle din alea frumoase, rotunde si rumene de sa-ti lase gura apa cand le vezi. Asa ca marea provocare in prepararea acestei retete a fost sa fac niste chifle vegane care sa arate de sa-ti vina sa le si manci.

Si, cum nici moi si pufoase nu prea erau ale mele chifle, am tot testat cateva variante de retete. Si uite-asa am dat peste o tehnica interesanta prin care chiflele se pastreaza proaspete mai multe zile. Tehnica se numeste Tangzhong si a fost dezvoltata de asiatici (fac ce fac si tot la pe acolo ajung), insa a devenit destul de folosita si de catre vestici.

Ce este metoda Tangzhong?

Sunt doua tehnici asiatice prin care rezulta o paine usoara si pufoasa. Tangzhong este cea mai cunoscuta si, la origine, este o tehnica japoneza, insa numele este dat de chinezi (thangzhong ar insemna supa in mandarina). Practic, tine de procentul si metoda de hidratare a aluatului, astfel incat produsul final sa „reziste cat mai mult la raft”, deci sa se mentina moale si proaspat o perioada cat mai lunga.

Thangzhong este, de fapt, o pasta care se prepara prin fierberea la foc mic a unui amestec din faina si lichid (lapte, in cazul de fata); proportia trebuie sa fie de 1:5. Faina absoarbe mai multa apa atunci cand este fierbinte; prin urmare, pasta (tangzhong) adaugata in aluat asigura o hidratare mai ridicata si astfel produsul final se pastreaza proaspat cateva zile.

Cum se face un burger vegan cu ciuperci oyster si salata coleslaw

!!!In paragraful acesta gasiti informatii generale despre metoda de lucru. Detalii despre ingredientele folosite, cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului!!!

Cum aceasta nu este o reteta rapida, buna de preparat in mijlocul saptamanii, e nevoie de o organizare cat mai eficienta.

Preparare chifle vegane

Evident, incepem cu chiflele vegane, care pot fi preparate chiar cu 2-3 zile in avans.

Puneti drojdia intr-un bol cu lapte caldut si lasati-o sa se activeze.

Puneti apoi laptele si faina intr-o cratita foarte mica (sau ibric) si fierbeti la foc mic amestecand in continuu. Compozitia se va ingrosa pana cand se va forma o pasta – tangzhong. Eu prefer sa amestec bine mai intai apa cu faina pana se dizolva toate cocoloasele si apoi sa pun pe foc. Altfel pasta ar incepe sa se formeze inainte sa se dizolve cocoloasele.

Tangzhong
Tangzhong

Dupa ce ati preparat pasta, lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei. Intre timp, puneti intr-un bol mare restul de faina alba, faina neagra, ulei, sirop de agave, sare si amestecati. Adaugati amestecul de drojdie cu lapte si combinati bine. Incorporati si tangzhong si framantati pana cand aluatul nu mai este lipicios. Recomand sa folositi un mixer electric, altfel s-ar putea sa dureze mai mult de 10 minute.

Ungeti apoi peretii bolului cu ulei, puneti aluatul, acoperiti cu un prosop curat si lasati la dospit aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul. Aluatul trebuie sa stea la caldura ca sa creasca cat mai bine.

Dupa ce aluatul a crescut, mai framantati 2-3 minute pe o suprafata curata presarata cu faina. Impartiti apoi aluatul in 4 bucati egale si modelati-le sub forma de bile. Puneti bilele de aluat intr-o tava cu hartie de copt, acoperitit-le cu un prosop si mai lasati la dospit inca o ora.

Pentru a da putin luciu chiflelor, preparati un amestec de unt vegan topit si sirop de agave.

Incalziti cuptorul la 190°C si coaceti chiflele aproximativ 22-25 de minute, pana devin aurii. Pentru ca luciul sa se pastreze si dupa ce chiflele se coc, prefer sa le ung la 10 minute dupa ce le pun in cuptor. Tot atunci presar si semintele de susan peste chifle.

Preparare sala coleslaw

Pasul urmator este sa preparati salata coleslaw, care are nevoie sa stea o ora la rece sa se „aseze”. Nu e nimic complicat aici; doar taiati fin varza, dati morcovul pe razatoare, adaugati maioneza vegana cu sosul sriracha, condimentati si puneti in frigider. Puteti incerca reteta mea de maioneza vegana din aquafaba, daca nu aveti altceva la indemana. Cat despre sosul sriracha, il puteti inlocui cu un alt sos iute.

Salata coleslaw

Preparare ciuperci oyster

Dupa ce salata e gata, incepeti prepararea ciupercilor in sos. Feliati ciupercile pe lung si apoi, cu o furculita „franjurati-le”; sau doar rupeti-le in fasii lungi si subtiri. Teoretic, rupem asa ciupercile ca sa arate ca si carnea…. Personal, nu simt nevoia ca mancarea pe care o gatesc sa imite ceva ce nu poate fi; dar imi place ca, astfel taiate, fasiile de ciuperci se fac usor crocante in cuptor. Oricum, recomand sa folositi ciuperci oyster mari (king oyster mushrooms). Eu cred ca i-am gasit pe copii lui king, asa mici erau, si mi-a luat cam mult timp sa le rup.

Ciuperci oyster

Puneti apoi ciupercile intr-o tava mare (cu hartie de copt), stropiti-le cu ulei de masline, sare, boia afumata, piper cayenne, usturoi pudra si amestecati bine. Dati-le la cuptor timp de 20 de minute la 190 C.

Ciuperci oyster cu boia afumata, piper cayenne, usturoi pudra

Intre timp, puneti intr-o tigaie toate ingredientele pentru sos si fierbeti la foc mic 7-8 minute, pana cand sosul scade. Adaugati ciupercile, amestecati si opriti focul.

Ciuperci oyster in sos BBQ

Tot ce mai aveti acum de facut este sa asamblati burgerii. Taiati chiflele in doua, puneti un strat de ciuperci in sos, un strat de salata, putin maioneza cu sos iute, daca doriti, si cam atat.

Nu e chiar complicat sa faci niste burgeri acasa, dar e un pic de lucru 😊.

Burger vegan cu ciuperci oyster si salata coleslaw

Si, daca ciupercile oyster nu va fac cu ochiul, aveti si alte optiuni pentru a umple aceste chifle vegane delicioase. Puteti incerca niste chiftele din cartofi dulci cu mazare verde sau niste chiftele aromate din quinoa si naut.

Daca va place aceasta  reteta de burger vegan cu ciuperci oyster si salata coleslaw (sau burger de post, daca vreti sa-i spuneti asa), va rog evaluati-o si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Burger vegan cu ciuperci oister, salata coleslaw si maioneza vegana

Burger vegan cu ciuperci oyster si salata coleslaw

Ciupercile oyster in sos iute si salata coleslaw cu maioneza, imbracate in chifle moi si pufoase, fac un burger vegan absolut delicios!
Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr
Total Time 2 hrs
Course Fel principal
Cuisine General
Servings 4 burgers

Ingredients
  

Ingrediente chifle vegane

  • 20 g faina alba din grau pentru tangzhong
  • 100 ml lapte din plante neindulcit pentru tangzhong
  • 100 g faina neagra
  • 130 g faina alba din grau
  • 100 ml lapte din plante neindulcit caldut
  • 25 g ulei
  • 7 g drojdie uscata
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita sirop de agave
  • 2-3 linguri faina pentru presarat pe suprafata de framantare
  • 1 lingura ulei pentru uns bolul
  • 25 g unt vegan pentru uns chiflele
  • 1 lingurita sirop de agave pentru uns chiflele
  • seminte de susan alb si negru

Ingrediente salata coleslaw

  • 100 g varza alba taiata fin
  • 100 g varza rosie taiata fin
  • 50 g morcov ras
  • 30 g maioneza vegana
  • 1 lingurita sos sriracha sau alt sos iute
  • 1 lingurita zeama de lamaie sau otet de mere
  • ½ lingurita sare sau dupa gust
  • ½ lingurita piper negru macinat

Ingrediente preparare ciuperci oyster

  • 400 g ciuperci oyster
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura boia afumata
  • 1 lingurita pudra cayenne
  • 1 lingurita usturoi pudra
  • ¾ lingurita sare sau dupa gust

Ingrediente sos

  • 130 g sos de rosii
  • 1 lingura sos de soya dark
  • 1 lingura tamari
  • 1 lingura sos sriracha sau alt sos iute
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita boia afumata
  • 1 lingurita pudra usturoi

Instructions
 

Preparare chifle vegane

  • Intr-un bol mic, puneti drojdia si laptele caldut si amestecati; lasati deoparte sa se activeze drojdia;
  • Amestecati bine intr-un ibric ingredientele pentru tangzhong (100 ml lapte + 20 g faina alba) pana se dizolva toate cocoloasele; puneti apoi pe foc mic si fierbeti pana se formeaza o pasta; amestecati continuu ca sa nu se prinda; lasati deoparte sa se raceasca;
  • Puneti intr-un bol mare faina neagra, 130 g faina alba, sare, ulei, sirop de agave si amestecati;
  • Adaugati drojdia peste faina si framantati pana obtineti un aluat faramicios;
  • Adaugati "pasta" tangzhong si framantati pana obtineti un aluat elastic si neted;
  • Scoateti aluatul si ungeti bolul (acelasi in care ati framantat sau unul curat) cu ulei; puneti aluatul in bol, acoperiti cu un prosop curat si lasati la dospit aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul;
  • Dupa ce aluatul a crescut suficient, faceti o gaura in mijloc sa se "dezumfle" si framantati 5 minute pe o suprafata curata, presarata cu faina;
  • Impartiti apoi aluatul in 4 bucati egale si modelati-le sub forma de bile;
  • Puneti bilele din aluat intr-o tava cu hartie de copt, acoperiti cu un prosop si mai lasati o ora sa creasca;
  • Puneti tava in cuptorul preincalzit la 190°C;
  • Topiti untul vegan si amestecati cu sirop de agave;
  • Dupa 10 minute, scoateti chiflele din cuptor si ungeti-le cu amestecul de unt si sirop, apoi presarati seminte de susan peste ele;
  • Puneti chiflele inapoi in cuptor si mai coaceti aproximativ 15 minute, pana se rumenesc;

Preparare salata coleslaw

  • Puneti toate ingredientele intr-un bol mare si amestecati bine;
  • Dati la rece pentru minim o ora;

Preparare ciuperci oyster cu sos

  • Taiati ciupercile felii subtiri, pe lungime, si apoi "franjurati-le" cu o furculita;
  • Puneti-le intr-o tava mare, stropiti cu ulei de masline, presarati sare, boia afumata, piper cayenne, praf de usturoi si amestecati bine;
  • Coaceti la cuptor la 190°C timp de 20 de minute;
  • Intre timp, puneti intr-o tigaie ingredientele pentru sos si fierbeti 7-8 minute la foc mic, pana cand sosul scade;
  • Cand ciupercile sunt gata, puneti-le in sos, amestecati bine si opriti focul;
  • Taiatfi chiflele in jumatati si asamblati burgerii; incepeti cu un strat de ciuperci in sos, apoi un strat de salata coleslaw, putina maioneza deasupra (optional) si savurati!
Keyword burger de post, burger vegan, chifle vegane, ciuperci oyster, metoda tangzhong, retete burger, salata coleslaw

Scrie un comentariu

Evaluare reteta