Broccoli cu ciuperci si edamame in sos iute e un fel de „hai sa fac o mancare rapida cu ce am prin frigider”.

Si ce altceva putea sa iasa repede din niste legume si ceva sosuri decat o mancare asiatica?! ๐Ÿ˜Š

Daca aceasta nu e prima reteta de-a mea pe care o cititi, atunci stiti ca tofu este nelipsit din retetele asiatice pe care le prepar. Ei, de data asta l-am inlocuit cu o alta sursa de proteine. Sau pe acolo… boabe de soia cand nici nu viseaza sa devina tofu: edamame. Dap… inainte sa ajunga in faza aceea de boabe uscate din care facem lapte, tofu sau tempeh, asiaticii consuma boabele de soia verzi. Si le zic edamame, ca doar n-or sa le zica soia verde. ๐Ÿ˜‰

Desi arata ca boabele nostre de fasole verde, nu le putem inlocui pentru ca au gust diferit. Edamamele se gasesc fie boabe congelate, fie pastai; insa doar boabele pot fi consumate, nu si pastaile.

Ingrediente necesare

Cum am clarificat deja ce legume folosim si, cel mai probabil, stiti ca usturoiul si ghimbirul sunt ingrediente de baza in bucataria asiatica, hai sa vedem de ce avem nevoie pentru a prepara sosul:

  • sriracha – este un sos thailandez iute sau foarte iute, depinde de brand (eu folosesc Huy Fong care e mai iute decat Flying Goose – pe ambele le-am vazut in magazinele noastre); daca nu aveti sriracha, puteti folosi orice alt sos iute
  • sos de soia light & dark – in general, asiaticii folosesc ambele variante in sosuri mai complexe pentru a obtine un echilibru de aroma, sare si culoare; nu e obligatoriu sa folositi sosul dark, dar sosul de soia light nu poate sa lipseasca; si sosurile de soia „all purpose” sunt bune;
  • miso alb – pasta miso se obtine din boabe de soia fermentate si dau un gust delicios oricaror preparate – i se mai spune „gustul suprem” – umami flavor; o puteti gasi in magazinele cu produse asiatice sau in cele cu produse naturiste / bio; se poate comanda si online de la Republica Bio;
  • amidon din porumb – ca sa lege sosul;
  • sirop de agave – puteti inlocui cu sirop de artar.

Asa cum veti vedea si pe lista completa de ingrediente (in tabelul de la finalul articolului), nu am adaugat sare. Si nu pentru mi-a scapat, ci pentru ca nu a fost nevoie. Sosul de soia si pasta miso contin suficienta sare; daca nu sunteti convinsi de asta, va recomand sa gustati sosul inainte sa adaugati sare.

Cum se prepara broccoli cu ciuperci si edamame in sos iute

Super simplu si rapid!

Pentru pregatirea ingredientelor, tot ce trebuie sa faceti e sa curatati si sa tocati foarte marunt usturoiul si ghimbirul si sa feliati ciupercile. Ar fi bine sa separati buchetelele de broccoli in bucati mai mici ca sa se gateasca mai repede.

Cat despre sos, puneti toate ingredientele intr-un bol si amestecati-le bine.

Sos iute asiatic

Caliti apoi usturoiul si ghimbirul in putin ulei, apoi adaugati ciupercile si broccoli cu putina apa. Acoperiti-le cu un capac si lasati-le la inabusit cam 6-7 minute la foc mediu. Apoi fie le scoateti pe o farfurie, fie le impingeti intr-o parte de tigaie (daca folositi una suficient de mare) si, in partea de tigaie ramasa libera, puneti sosul. Gatiti la foc mediu si amestecati continuu pana cand se ingroasa putin.

Adaugati apoi edamamele si amestecati sosul cu legumele. Mai lasati pe foc maxim 1 minut si gata!

Broccoli in stil asiatic

Serviti cu orez fiert, simplu si aveti o cina delicioasa preparata in mai putin de jumatate de ora. ๐Ÿ˜Š

Alte retete asiatice

Daca v-a placut aceasta reteta simpla de broccoli cu ciuperci si edamame in sos iute, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. ๐Ÿ˜ŠSi, daca preparati reteta, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Broccoli cu ciuperci si edamame

Broccoli cu ciuperci si edamame in sos iute asiatic

Reteta aceasta de broccoli cu ciuperci si edamame in sos iute asiatic este gata in mai putin de 30 de minute. Poate fi preparata foarte usor chiar si de cei mai putin experimentati in bucatarie.
5 from 2 votes
Prep Time 10 mins
Cook Time 12 mins
Total Time 22 mins
Course Fel principal
Cuisine Asiatic
Servings 2 portii

Ingredients
  

  • 1 lingura ulei
  • 4-5 catei de usturoi tocati marunt
  • ghimbir (2-3 cm) tocat marunt
  • 250 g buchetele de broccoli
  • 250 g ciuperci Champignon brune
  • 100 g edamame
  • 150 g orez
  • seminte de susan optional

Ingrediente pentru sos iute

  • 3-4 linguri sriracha sau alt sos iute cu usturoi
  • 4 linguri sos de soia light
  • 1 lingura sos de soia dark optional
  • 2 linguri pasta miso alba
  • 1 lingurita amidon din porumb
  • 1 lingurita sirop de agave

Instructions
 

  • Puneti toate ingredientele pentru sos intr-un bol si amestecati bine;
  • Fierbeti orezul conform instructiunilor de pe ambalaj;
  • Incalziti uleiul intr-o tigaie mare si, cand e fierbinte, adaugati usturoiul si ghimbirul; caliti la foc mediu 2 minute, pana cand se simt puternic aromele; amestecati continuu sa nu se arda;
  • Adaugati broccoli si ciupercile cu putina apa (50-60 ml), amestecati bine si apoi acoperiti cu un capac; gatiti 6-7 minute, pana cand legumele se inmoaie; mai adaugati putina apa daca este nevoie;
  • Scoateti legumele pe o farfurie sau impingeti-le pe jumatate din suprafata tigaii; adaugati sosul in partea libera a tigaii si amestecati continuu; fierbeti la foc mediu pana se ingroasa putin;
  • Adaugati edamamele si amestecati toate legumele cu sos; mai lasati pe foc maxim 1 minut;
  • Serviti cu orez fiert presarat cu seminte de susan.

Notes

Daca sosul se ingroasa prea tare, mai adaugati putina apa.
Keyword edamame, mancare asiatica, reteta asiatica, retete broccoli cu ciuperci, sos iute asiatic

4 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta