Aceste briose cu portocale si goji sunt sanatoase, pufoase si delicios de aromate. Pe langa asta, sunt si vegane si se prepara foarte rapid si usor! Sunt intotdeauna binevenite langa o ceasca de ceai sau pot fi servite ca un mic dejun usor.
De ce e bine sa consumam fructe de goji
Fructele de goji sunt originare din China si mai sunt cunoscute si ca wolfberries – fructele lupului (a nu se confunda cu marul lupului). Pot fi consumate crude, gatite sau uscate si se folosesc la prepararea ceaiurilor, sucurilor si a medicamentelor naturiste.
Fructele de goji sunt o sursa buna de proteine si antioxidanti si sunt foarte bogate in vitamina C si A, fibre si fier. De asemenea, se spune ca sunt bune pentru ochi, ficat si piele, ca intaresc sistemul imunitar, previn cresterea glicemiei si ca dau o stare de bine. Probabil asa se explica de ce chinezii erau asa senini 😉.
Cat am locuit in China, n-am vazut chinez care sa nu aiba o sticla cu ceai. Poseta putea sa lipseasca, dar ceaiul categoric nu! Si printre ierburile si florile din sticlele de ceai, de multe ori vedeam minunatiile astea de fructe mici si rosii. Eu doar le adaugam in smoothies inainte, dar in China le-am consumat si in mancaruri, dar mai ales in deserturi. Si m-am intrebat de ce nu as face si eu niste deserturi mai „de-ale noastre” in care sa pun si niste goji?! Si uite-asa s-au „nascut” aceste briose vegane cu portocale si goji 😊.

Recomandari pentru ingrediente
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre cateva dintre ingrediente, rolul lor si posibili inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
- goji – fiind uscate, e important s ale lasati ptin sa se inmoaie; eu le-am lasat cateva minute in bolul cu ingredientele lichide;
- suc proaspat de portocale – am folosit suc de portocale rosii, dar si sucul din „portocale portocalii” merge foarte bine;
- faina – am folosit faina tip 000; daca doriti sa folositi faina fara gluten, poate ar fi bine sa adaugati putin amidon ca obtineti o textura mai usoara;
- ulei – am folosit ulei de orez, dar puteti folosi si ulei de masline sau rapita.
Cum se fac briosele vegane cu portocale si goji
Prima data puneti toate ingredientele lichide intr-un bol si amestecati-le bine. Punteti-le deoparte pentru 20 de minute pentru a permite fructelor de goji sa se hidrateze.
Intre timp, cerneti ingredientele uscate intr-un bol mediu apoi amestecati-le bine.
Dupa ce fructele de goji s-au inmuiat, puneti ingredientele uscate peste cele lichide si amestecati usor cu un tel. Aveti grija sa nu amestecati prea mult pentru ca altfel briosele nu vor creste cum trebuie. Deci e in regula sa ramana cateva cocoloase in aluat.
De asemenea, inainte sa combinati ingredientele lichide cu cele uscate, amestecati-le bine separat. Astfel nu riscati sa amestecati aluatul prea mult.
Puneti apoi aluatul in 12 forme pentru briose. Fiecare forma ar trebui sa fie aproximativ 3/4 plina. E important sa distribuiti aluatul in mod egal intre cele 12 forme pentru ca briosele sa se coaca in acelasi timp.

Puneti formele in cuptor si coaceti briosele la 170°C timp de aproximativ 22 de minute. Cuptorul trebuie sa fie bine incalzit atunci cand introduceti briosele. Veti sti ca briosele sunt gata atunci cand introduceti o scobitoare in una dintre ele si o scoateti curata.
Scoateti briosele din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet pe un gratar.
Intre timp, amestecati zaharul pudra si sucul de portocale pentru a pregati glazura. Adaugati sucul treptat pentru a putea obtine consistenta dorita. Eu am folosit suc de portocale rosii pentru o glazura roz. Dupa ce briosele s-au racit, puneti glazura deasupra si savurati!

Cum se pastreaza briosele
Puteti pastra aceste briose de post timp de 3-4 zile la temperatura camerei, intr-o caserola bine inchisa. In frigider rezista pana la o saptamana. Daca doriti sa le pastrati mai mult, le puteti congela timp de 3 luni. Apoi, cand aveti pofta de briose, lasati-le sa se dezghete la temperatura camerei si incalziti-le in cuptor cateva minute la 170°C.
Alte deserturi vegane rapide care ar putea sa sa va placa
- Clatite cu afine si lamaie
- Chec cu banane si nuci prajite
- Prajitura cu gutui si migdale
- Prajitura cu afine si nuca de cocos
Daca va plac aceste briose vegane cu portcale si goji, evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca le si preparati, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty

Briose cu goji si portocale | Reteta vegana
Equipment
- 12 forme pentru briose
Ingredients
Ingrediente uscate
- 250 g faina (tip 000)
- 1 lingurita bicarbonat
- ⅕ lingurita sare
Ingrediente lichide
- 40 g fructe goji uscate
- 130 ml suc proaspat de portocale
- 90 g zahar din trestie
- 50 g ulei din orez
- 130 ml lapte din plante
- 1 lingura otet de mere
- coaja rasa de la 1 portocala
- 1 lingurita extract de vanilie
Glazura
- 100 g zahar pudra
- 30-40 ml suc proaspat de portocale (rosii)
Instructions
- Incalziti cuptorul la 170°C si pregatiti formele pentru briose;
- Puneti toate ingredientele lichide intr-un bol mare, amestecati bine si lasati-le deoparte timp de 20 de minute;
- Cerneti ingredientele uscate intr-un bol si amestecati bine;
- Puneti ingredientele uscate peste cele lichide si amestecati usor cu un tel; nu amestecati prea mult, pot sa ramana cateva cocoloase mici;
- Folositi o lingura pentru a distribui aluatul in cele 12 forme; fiecare forma ar trebui sa fie aproximativ ¾ plina;
- Puneti formele pentru briose in cuptor si coaceti timp de 22 de minute la 170°C;
- Dupa ce s-au copt, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie;
- Puneti zaharul pudra intr-un bol mic si adaugati sucul de portocale treptat, in timp ce amestecati; adaugati cat suc este necesar pentru a obtine consistenta dorita pentru glazura;
- Puneti glazura peste briose si savurati!
Notes
- Lasati portocalele cel putin 2 ore in apa cu bicarbonat pentru a indeparta (macar partial) chimicalele din coaja.
- Nu amestecati prea tare aluatul, altfel briosele nu vor creste.
- Distribuiti in mod egal aluatul in cele 12 forme pentru ca briosele se se coaca in acelasi timp.
- Introduceti o scobitoare in mijlocul unei briose pentru a verifica daca e coapta; daca scobitoarea iese curata, atunci briosele sunt gata.
- Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor.
2 Comentarii
Se pot omite cele 90 de grame de zahăr pentru a fi baby friendly?
Eu nu am facut reteta aceasta fara zahar, dar nu vad de ce nu s-ar putea renunta la el. Daca vrei totusi ca briosele sa fie putin dulci, poti sa adaugi o banana foarte bine coapta si pasata sau putina pasta de curmale (cateva curmale lasate in apa 10 minute, apoi date prin blender). Nu as folosi un indulcitor lichid (sirop de agave etc.) in aluaturi pentru ca ar rezulta o textura prea densa.