Preparati acest bol cu quinoa, sparanghel si tempeh marinat si sigur corpul vostru va multumi. Este o sursa foarte buna de proteine, fibre si vitamine si, in plus, nici gustul nu va va dezamagi. ๐
Ingrediente necesare
!!! In aceste paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului!!!
- quinoa – am ales o combinatie de quinoa alba si rosie; daca nu sunteti prieteni cu quinoa, puteti folosi bulgur sau orez integral;
- sparanghel – plin de vitamine, antioxidanti si fibre, sparanghelul este bine cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce organismului; se mai spune ca ajuta la mahmureala si in antichitate era considerat un afrodisiac; fiind in plin sezon, e usor de gasit in perioada asta in supermarket-uri;
- tempeh – un produs facut din boabe de soia, gasiti mai multe informatii in reteta de gado gado (salata indoneziana); la fel ca tofu, tempeh nu are vreun gust deosebit, insa preia gustul si aromele celorlalte ingrediente cu care este preparat; de aceea am ales sa il marinez inante de a-l coace; pentru marinata am amestecat tahini (pasta de susan), unt de arahide, sos de soia si usturoi pudra;
- legume proaspete – eu am folosit castraveti, ridichi, macris si stevie, dar puteti folosi orice alte frunze verzi aveti in frigider;
- tahini (pasta de susan), unt de arahide, sos de soia light, sriracha (sau alt sos iute) – sunt principalele ingrediente pentru marinata si dressing.
Cum se prepara un bol cu quinoa, sparanghel si tempeh marinat
Cand vine vorba de Buddha bowls lucrurile stau foarte simplu. Motiv pentru care imi si place sa le prepar. ๐
Incepeti cu prepararea sosului in care marinati tempeh. Amestecati toate ingredientele intr-un bol si adaugati apa treptat pana obtineti un sos destul de lichid. Puneti apoi sosul peste feliile de tempeh si amestecati foarte bine bana cand toate feliile sunt bine acoperite. Puneti apoi tempeh la frigider timp de 30 de minute. Il puteti lasa la marinat chiar peste noapte.
In timp ce tempeh sta la marinat, preparati quinoa. Clatiti in doua ape ca sa nu fie amara. Apoi fierbeti la foc mediu pana cand quinoa absoarbe toata apa. Eu pun doua masuri de apa la 1 masura de quinoa si iese perfect.
Dupa ce tempeh s-a imbibat bine cu sos, asezati feliile una langa alta intr-o tava mare cu hartie de copt. In aceeasi tava puneti si sparanghelul stropit cu putin ulei de masline si sare. Coaceti la 190ยฐC timp de 10-15 minute, pana cand sparanghelul se inmoaie putin.

Intre timp taiati legumele proaspete si preparati sosul. Singura diferenta intre sosul pentru marinata si dressing e ca am inlocuit usturoiul pudra cu zeama de lamaie si am adaugat putin sirop de artar. Ca si pentru marinata, adaugati apa treptat, pana obtineti consistenta dorita.
Puteti pune frunzele de macris si stevie in bolul in care ati lasat tofu la marinat ca sa „spalati” sosul ramas. Nu facem risipa. ๐

Dupa ce sparanghelul si tempeh s-au copt, lasati-le cateva minute sa se raceasca, apoi aranjati bolul dupa cum doriti. Puneti deasupra dressingul de tahini so savurati.

Daca va place acestย bol vegan cu quinoa, sparanghel si tempeh marinat, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra ๐. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie peย Instagram, fie peย Facebook.

Bol cu quinoa, sparanghel si tempeh marinat
Ingredients
- 150 g castraveti
- 4-5 ridichi
- macris / stevie /spanac / salata verde / kale
- 80 g quinoa
Ingrediente marinata tempeh
- 200 g tempeh feliat
- 1 lingura tahini
- 1 lingurita unt de arahide
- 4-5 linguri sos de soia light
- 1 lingurita sriracha (sau alt sos iute) sau dupa gust
- ยฝ lingurita usturoi pudra
- 5-6 linguri apa
Ingrediente dressing
- 2 linguri tahini
- 1 lingurita unt de arahide
- 1 lingurita sriracha
- 1 lingurita sirop de artar sau de agave
- 2 linguri zeama de lamaie
- 4-5 linguri apa
Instructions
- Amestecati ingredientele pentru a marina tempeh; puneti apoi feliile de tempeh intr-un bol sau intr-o punga resigilabila; adaugati sosul si amestecati pana cand fiecare felie este acoperita cu sos; lasati la rece minim 30 de minute;
- Clatiti bine quinoa in doua ape, apoi puneti la fiert la foc mediu in 160-170 ml apa;
- Feliati ridichile si castravetii; maruntiti frunzele de macris / stevie / spanac / kale;
- Preincalziti cuptorul la 190ยฐC;
- Amestecati bine intr-un bol toate ingredientele pentru dressing si puneti deoparte; adaugati apa treptat pana obtineti consistenta dorita;
- Asezati feliile de tempehsi sparanghelul intr-o tava mare; stropiti sparanghelul cu ulei de masline si sare; coaceti timp de 10-15 minute pana cand sparanghelul se inmoaie putin;
- Dupa ce sparanghelul s-a copt, scoateti tva din cuptor si lasati cateva minute sa se raceasca;
- Aranjati ingredientele in boluri, puneti dressing-ul deasupra si savurati!