Cand vine vorba de boluri vegane (sau Buddha bowls, ca sa sune mai fancy :)), folosesc cam ce am prin camara, nu stau prea mult sa ma gandesc ce merge cu ce. Merg dupa principiul, cereale / paste + legume proaspete / gatite + proteine. In schimb, incerc sa variez condimentele si sosurile pe care le folosesc.

Acum am pregatit un bol cu naut, tofu, broccoli, ciuperci Portobello si couscous.

Obisnuiesc sa va dau informatii despre ingrediente si eventuali inlocuitori, insa, pentru un bol cu naut, tofu, broccoli, ciuperci Portobello si couscous nu prea am ce inlocuitori sa propun. Daca as mai prepara o data acest bol, poate as folosi bulgur sau orez in loc de couscous si kale sau sparanghel in loc de broccoli.

Cat despre preparare, nu e nimic complicat aici; dar totusi cativa pasi in plus decat daca ati face o salata.

Cum se prepara un bol cu naut, tofu, broccoli si ciuperci

Incepeti prin a pregati nautul si tofu. Scurgeti bine boabele de naut si puneti-le intr-un bol. Adaugati curry, chilli, boia afumata sare si ulei si amestecati bine. Apoi presati bine blocul de tofu pentru a scoate cat mai multa apa din el. Taiati-l cubulete, puneti intr-un bol si adaugati aceleasi condimente ca si pentru naut si amestecati bine. Lasati-le 15 minute sa patrunda aromele condimentelor.

Naut si tofu cu curry, chili, boia afumata si ulei de masline

Intre timp, puneti apa la fiert intr-o cratita si, cand da in clocot, puneti sare si buchetelele de broccoli. Lasati maxim 2 minute, pana sa inmoaie putin.

Intr-o alta cratita, puneti apa la fiert, apoi adaugati sare si couscous si optiti focul. Daca doriti, puteti adauga si niste condimente. Puneti o lingura de ulei de masline si amestecati bine ca sa se separe boabele de couscous.

Puneti boabele de naut si cuburile de tofu intr-o tava (nu e obligatoriu sa puneti hartie de copt). Ar fi bine ca tava sa fie suficient de mare incat sa puteti aseza nautul si tofu fara sa se atinga boabele / cuburile intre ele. Astfel vor iesi mai crocante.

Coaceti timp de 20-25 de minute la 190°C.

Naut si cuburi de tofu condimentate

Intre timp, feliati ciupercile Portobello, condimentati-le cu usturoi deshidratat, chilli, sare si putin ulei de masline; lasati-le 10 minute intr-un bol. Incalziti apoi o tigaie sau un gratar si prajiti ciupercile la foc mediu, pe ambele parti.

Pentru prepararea sosului, amestecati intr-un bol toate ingredientele. Cantitatile sunt orientative, cel mai bine e sa adaugati ingredientele dupa gustul vostru (vedeti cantitatile pentru toate ingredientele in tabelul de la finalul articolului).

Cand ati terminat de preparat toate ingredientele, aranjati-le pe un bol si savurati cu sosul iute.

Bol cu naut, tofu, broccoli, ciuperci si couscous

Alte retete care ar putea sa va placa

Daca preparati si voi acest bol cu naut, tofu, broccoli, ciuperci si couscous, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Bol vegan cu naut si tofu condimentate

Bol cu naut, tofu, broccoli si ciuperci | Buddha bowl

Acest bol vegan cu naut, tofu, broccoli si ciuperci, servit cu sos iute, este delicios de condimentat, foarte hranitor si se prepara usor.
5 from 1 vote
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Course Cina, Pranz
Cuisine General
Servings 2 portii

Ingredients
  

  • 250 g naut fiert sau din conserva bine scurs
  • 200 g tofu taiat cuburi
  • 200 g buchetele broccoli
  • 200 g ciuperci Portobello feliate
  • 80 g couscous
  • 2 lingurite curry
  • lingurite chili pudra
  • lingurita boia afumata
  • 2 lingurite sare
  • ½ lingurita usturoi deshidratat
  • 4 linguri ulei de masline

Sos iute

  • 5 linguri tahini
  • 1 lingura sos iute sau dupa gust
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 50 ml apa

Instructions
 

  • Puneti boabele de naut intr-un bol si amestecati cu 1 lingurita de curry, ½ lingurita chili, ½ lingurita boia afumata, ½ lingurita sare, 1 lingura ulei de masline; lasati deoparte;
  • Puneti cuburile de tofu intr-un alt bol si amestecati cu 1 lingurita de curry, ½ lingurita chili, ½ lingurita boia afumata, ½ lingurita sare, 1 lingura ulei de masline; lasati deoparte;
  • Incalziti cuptorul la 190°C;
  • Puneti apa cu sare la fiert intr-o cratita si blansati buchetelele de broccoli timp de 1-2 minute, pana se inmoaie putin;
  • Intr-o alta cratita puneti la fiert 140 ml apa; cand da in clocot, adaugati couscous si ½ lingurita sare; amestecati bine si opriti focul; dupa ce toata apa este absorbita, adaugati 1 lingura de ulei de masline si amestecati usor cu o lingura din lemn ca sa se separe boabele de couscous; lasati deoparte;
  • Puneti boabele de naut si cuburile de tofu intr-o tava suficient de mare incat sa nu stea unele peste altele; coaceti la 190°C timp de 25 de minute sau pana devin aurii si crocante;
  • Puneti ciupercile feliate intr-un bol, condimentati cu usturoi deshidrat, ½ lingurita boia afumata, ½ lingurita chili, 1 lingura ulei de masline, amestecati si lasati 10 minute;
  • Puneti o tigaie non-aderenta pe foc si prajiti ciupercile pe ambele parti;
  • Amestecati bine intr-un bol toate ingredientele pentru sos;
  • Asezati nautul si cuburile de tofu coapte, broccoli, ciupercile si couscous intr-un bol si serviti cu sos iute.

Notes

Cantitatea de apa pentru sos depinde de cat de consistent este tahini pe care il folositi.
Keyword bol vegan, reteta buddha bowl

1 Comentariu

  1. 5 stars
    Nautul si tofu in condimente puse la cuptor sunt delicioase. E prima data cand am incercat. De asemenea, mi-a placut sosul de tahini, e foarte usor de preparat, o sa repet. Am folosit orez in loc de cous-cous, iar ciuperci nu am avut, dar oricum a iesit foarte bun.

Scrie un comentariu

Evaluare reteta