Biscuitii acestia cu dovleac si nuca de cocos nu sunt chiar o combinatie obisnuita. Dovleacul este cel mai des preparat cu scortisoara, nucoara si alte astfel de condimente. Si cum nu imi suna bine o combinatie intre nuca de cocos si scortisoara, am lasat condimentele deoparte de data asta.
Si asa au iesit niste biscuiti fragezi si gustosi de ti se topesc in gura 😊. Pe langa asta, sunt vegani, se prepara repede si usor si nici nu aveti nevoie de prea multe ingrediente.
Ingrediente biscuiti
In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.
- faina – am folosit faina alba de grau; daca doriti sa folositi un alt fel de faina, e posibil sa fie nevoie sa ajustati cantitatile;
- piuré de dovleac – am facut dintr-un dovleac pe care l-am copt 30 de minute in cuptor; dupa ce am indepartat coaja, am dat dovleacul prin blender pana a iesit o pasta fina; dovleacul poate fi preparat si prin fierbere, dar va iesi mai „apos”, ceea ce nu il face foarte potrivit pentru prajituri (eventual se poate incerca o varianta de a elimina cat mai multa apa, dar e mai mult de lucru in felul acesta);
- ulei de cocos – folositi ulei in stare solida;
- zahar brun – da consistenta biscuitilor, dar ii face si pufosi si fragezi, mai ales datorita acidului din componenta, care interactioneaza cu bicarbonatul de sodiu;
- nuca de cocos – am folosit fulgi marunti de nuca de cocos uscata;
- extract de vanilie – pentru a face biscuitii si mai aromati;
- praf de copt si bicarbonat – fac biscuitii sa creasca in cuptor si nu ii lasa sa iasa nici prea pufosi si nici prea tari;
- sare – pentru a intensifica gustul dulce;
- zeama de lamaie – intr-adevar acidul din zaharul brun activeaza bicarbonatul, dar vreau sa fiu sigura 100% ca biscuitii vor fi fragezi 😉.
Cum se fac biscuitii vegani cu dovleac si nuca de cocos
Incepeti prin a amesteca intr-un bol faina cu sare, praf de copt si bicarbonat.
Apoi, intr-un alt bol, amestecati uleiul de cocos cu zahar. Puteti folosi un mixer, pe viteza medie. Se poate si cu o spatula, doar ca va lua mai mult timp. Amestecati bine, pana nu mai sunt bucati compacte de unt.
Apoi adaugati piuréul de dovleac si extractul de vanilie si amestecati usor. Dupa ce adaugati dovleacul, compozitia se va separa (ca maoineza care se taie), ceea ce este normal. Se va schimba pe masura ce adaugati restul ingredientelor.
Adaugati apoi nuca de cocos si amestecati usor. Cand nuca de cocos este bine incorporata, adaugati gradual restul ingredientelor uscate.
Folositi o cupa pentru inghetata sau o lingura pentru a face bile din aluat pe care sa le puneti intr-o tava (cu hartie de copt). Presati usor bilele cu palma sau cu o lingura.

Coaceti biscuitii in cuptorul preincalzit la 180° C.
Cand sunt gata, scoateti-i din cuptor si lasati-i sa se raceasca timp de 30 de minute pe un gratar.
Intre timp, pregatiti glazura. Intr-un bol mic, amestecati cu o lingurita zaharul pudra, zeama de lamaie si laptele din plante pana obtineti o pasta fina, fara cocoloase.
Dupa ce biscuitii s-au racit, puneti glazura peste ei.

Recomandari pentru a face biscuiti cu dovleac si nuca de cocos
Incercati sa scoateti cat mai mult lichid din dovleac pentru ca biscuitii sa nu aiba o textura prea densa.
Folositi o lingura sau o cupa de inghetata pentru a face bile de aluat de dimensiuni aproximativ egale (cam cat o nuca).
Aluatul acesta de biscuiti nu se intinde in cuptor. De aceea este nevoie ca, dupa ce ati facut bilele, sa presati aluatul.
Aveti grija sa nu coaceti prea mult biscuitii. Imediat ce ii scoateti din cuptor sunt moi, dar se intaresc pe masura ce se racesc.
Cum se pastreaza biscuitii
Nu ii tineti intr-o punga inchisa. Cel mai bine se pastreaza acoperiti, pe o farfurie. Rezista mai multe zile la temperatura camerei.
Puteti prepara mai mult aluat pe care sa il puneti in congelator. Si chiar mai bine, puteti face bile de aluat pe care sa le bagati in congelator. Astfel, data viitoare cand aveti chef de biscuiti cu dovleac si nuca de cocos, puneti bilele direct in cuptorul incalzit. Va trebui doar sa coaceti putin mai mult.
Daca ati incercat reteta aceasta de biscuiti vegani, dati-mi de stire. Lasati un comentariu mai jos si nu uitati sa faceti o poza si sa etichetati #choose_tasty pe Instagram 😊.

Biscuiti vegani cu dovleac si nuca de cocos
Ingredients
- 1 ¾ cani faina 220 g
- 1 praf de sare
- 1 lingurita praf de copt
- ¼ lingurita bicarbonat
- ½ cana ulei de cocos solid 80 g
- ½ cana zahar brun 110 g – puneti putin mai mult daca preferati mai dulce
- ½ cana piuré de dovleac 130 g
- 1 cana fulgi nuca de cocos uscata 60 g
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 lingura zeama de lamaie
Glazura
- ½ cana zahar pudra 50 g
- 1 lingura zeama de lamaie
- 2 linguri lapte din plante
Instructions
- Intr-un bol mic, amestecati faina, praf de copt, bicarbonat si sare; puneti deoparte;
- Intr-un bol mai mare, amestecati bine uleiul de cocos cu zaharul brun pana se combina foarte bine;
- Adaugati piuréul de dovleac si amestecati usor;
- Adaugati nuca de cocos si amestecati;
- Adaugati gradual faina si restul ingredientelor uscate; amestecati bine, sa nu ramana cocoloase de faina;
- Incalziti cuptorul la 180° C si puneti hartie de copt intr-o tava mare;
- Folositi o lingura sau o cupa de inghetata pentru a face bile din aluat de dimensiuni aproximativ egale (cat o nuca) si puneti-le in tava; apasati-le cu palma sau cu o lingura sa se turteasca putin;
- Coaceti biscuitii aproximativ 12 minute, pana cand marginile se intaresc;
- Scoateti biscuitii din cuptor si lasati-i sa se raceasca pe un gratar timp de 30 de minute;
- Amestecati ingredientele pentru glazura intr-un bol mic;
- Cand biscuitii s-au racit, puneti glazura peste ei.
Notes
- Este nevoie sa turtiti putin bilele de aluat, altfel nu se vor intinde in cuptor.
- Biscuitii vor fi foarte moi imediat ce ii scoateti din cuptor, dar se vor intari cand se racesc.
- Este posibil sa fie nevoie sa coaceti in doua ture; mie mi-au iesit 16 biscuiti si tava era prea mica pentru toti.
1 Comentariu
E o combinatie foarte buna-dovleac cu cocos. O sa o repet.