De fiecare data cand ma gandesc la Craciun, gustul de turta dulce imi vine in minte. Amestecul de mirodenii si aromele pe care le raspandesc sunt un semn ca magia se afla intr-un desert. Mai exact, in niste biscuiti, in cazul de fata 😊.

Fragezi in mijloc si crocanti pe margini, biscuitii acestia fac pereche foarte buna cu o cana de vin fiert (ca sa mai adaugam putina magie 😉). Prepararea lor este o activitate distractiva atunci aveti ajutor din partea celor mici. Si puteti sa-i oferiti cadou prietenilor cand mergeti in vizita sau pastrati-i doar pentru voi 😊.

Ingrediente pentru biscuiti crocanti din turta dulce

In paragraful acesta gasiti informatii despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

  • faina – am folosit faina alba din grau; nu am testat reteta cu faina fara gluten sau alte tipuri de faina;
  • unt vegan (nu margarina) – e important ca untul sa fie la temperatura camerei; de regula, uleiul de cocos inlocuieste untul in retetele vegane; insa, in acesta reteta, nu as folosi ulei de cocos pentru ca biscuitii ar iesi mai unsurosi; pe langa asta, untul rece este mult mai tare decat uleiul de cocos, ceea ce face biscuitii mai crocanti;
  • „ou” vegan – aluatul are nevoie de un agent care sa lege toate ingredientele; una dintre cele mai des intalnite variante in retetele vegane este „oul” din in macinat (faina de in); pentru a obtine echivalentul unui ou, este nevoie sa amestecati 1 lingura de in macinat cu 3 linguri de apa;
  • zahar brun – am folosit un amestec din zahar brut din trestie si zahar brun dark/inchis (cel cu melasa); in general, biscuitii se prepara cu zahar brun datorita aromei de caramel pe care o dau; dar, din moment ce oricum folosim melasa in aceasta reteta, am preferat sa inlocuiesc o parte din zaharul brun cu zahar brut pentru ca biscuitii sa nu iasa amari la gust; daca doriti, puteti folosi doar zahar brut;
  • melasa – un sirop consistent, de culoare inchisa facut din trestie sau sfecla de zahar; este un ingredient esential in aceasta reteta pentru ca da biscuitilor acea aroma specifica turtei dulci;
  • mirodenii – am folosit mult ghimbir si scortisoara, dar si putina pudra de cuisoare si nucsoara; nu m-am zgarcit cand a fost vorba de mirodenii pentru ca imi place turta dulce care pisca putin de limba 😊; puteti reduce cantitatile dupa gustul vostru;
  • sare – scoate in evidenta gustul dulce si aromele; daca untul pe care il folositi este sarat, nu mai este nevoie sa adaugati sare;
  • bicarbonat – ajuta biscuitii sa creasca putin in cuptor si ii face fragezi in interior;
  • extract de vanilie – pentru un plus de aroma.

Cum se prepara biscuitii din turta dulce

Pasul 1: Preparati aluatul

Incepeti prin a pregati „oul” vegan amestecand faina de in cu apa. Apoi, combinati bine intr-un bol toate ingredientele uscate (mai putin zaharul).

Puneti apoi untul si cele doua feluri de zahar intr-un bol mare si amestecati cu un mixer electric. Dupa ce s-au combinat bine, adaugati melasa, „oul” din in si extractul de vanilie. Continuati sa mixati pana obtineti o pasta fina si cremoasa.

Incepeti acum sa adaugati treptat ingredientele uscate si continuati sa amestecati. Curatati din cand in cand, cu o spatula, marginile bolului pentru a va asigura ca toata faina este incorporata in amestec. Continuati sa mixati pana obtineti un aluat dens si lipicios.

Deoarece veti obtine o cantitate destul de mare de aluat, cel mai bine e sa il impartiti in doua. Faceti doua bile din jumatatile de aluat si aplatizati-le putin. Asta va va ajuta sa lucrati mai usor cu aluatul. Puneti fiecare bucata de aluat in doua pungi de silicon si lasati-le la racit in frigider timp de minim 2 ore. Ar fi si mai bine daca ati lasa peste noapte aluatul in frigider.

Pasul 2: Intindeti aluatul si decupati biscuitii

Dupa ce aluatul s-a racit complet, scoateti o bucata din frigider si folositi un sucitor pentru a-l intinde ca sa formati un disc gros de 3-4 mm. Aluatul este destul de gras, motiv pentru care nu am avut nevoie sa presar faina pe blatul de lucru ca sa nu se lipeasca.

Acum urmeaza partea distractiva, cand ii puteti chema pe cei mici sa va ajute 😊. Sigur vor fi incantati sa decupeze aluatul cu formele pentru biscuiti.

Pentru eficienta, decupati maximum de biscuiti dintr-o foaie de aluat, asezand formele cat mai aproape una de alta. In felul acesta, veti avea mai putine resturi de aluat. Puneti biscuitii intr-o tava cu hartie de copt si apoi intindeti resturile de aluat si taiati alti biscuiti. Repetati pana cand se termina aluatul. E posibil ca aluatul sa se inmoaie prea mult cand il intindeti a doua sau a treia oara. Daca nu mai puteti lucra cu el, puneti-l din nou in punga de silicon si lasati-l sa se raceasca 15 minute.

Pasul 3: Coaceti biscuitii

Ca sa fiti siguri ca aluatul nu se va topi / intinde in cuptor, raciti biscuitii decupati timp de 30 de minute. Coaceti-i apoi la 170°C timp de 9-10 minute. Retineti ca biscuitii vor fi cu atat mai crocanti, cu cat mai mult stau in cuptor. Si, oricat de tentant ar fi sa ii mancati imediat ce-i scoateti din cuptor, e important sa nu faceti asta. Biscuitii sunt prea moi cand sunt fierbinti si e nevoie sa se raceasca complet pentru a se intari.

Pasul 4: Decorati biscuitii

Daca aveti chef si copii va ajuta, preparati o glazura din zahar pudra si lapte din plante, puneti-o intr-o punga de patiserie si decorati biscuitii dupa cum doriti. Sau presarati doar niste zahar pudra deasupra si savurati!

Biscuiti de post din turta dulce

Recomandari pentru prepararea biscuitilor crocanti din turta dulce

Folositi unt la temperatura camerei – ajuta ingredientele sa se amestece usor si da o textura uniforma.

Raciti aluatul –ajuta la intensificarea aromelor din biscuiti si ii face mai consistenti; mai mult, este mai usor sa lucrati cu un aluat tare decat cu unul lipicios. Daca aluatul este prea tare cand il scoateti din frigider, asteptati 10 minute sa se inmoaie suficient pentru a putea lucra cu el. De asemenea, este foarte probabil ca aluatul sa devina prea moale in timp ce il intindeti si transferati biscuitii in tava pentru copt. Din acest motiv, va recomand sa mai raciti biscuitii inca 30 de minute inainte de coacere. Sau ii puteti lasa in congelator 15 minute pentru a scurta timpul de asteptare. Totodata, cuptorul trebuie sa fie preincalzit atunci cand introduceti tava cu biscuiti.

Coaceti o singura tava de biscuiti o data pentru a va asigura ca toti biscuitii se coc la fel. Daca nu aveti timp sa ii coaceti pe rand si introduceti 2 tavi in acelasi timp, ar fi bine ca, dupa 5 minute, sa schimbati tavile intre ele.

Cum se pastreaza biscuitii din turta dulce

Biscuitii rezista 2-3 saptamani la temperatura camerei intr-o caserola inchisa. Daca folositi glazura, lasati sa se intareasca inainte de a pune biscutii in caserola.

Alte retete de biscuiti care s-ar putea sa va placa

Daca va place reteta aceasta de biscuiti de post din turta dulce, lasati un comentariu mai jos. Iar daca ii si preparati, postati o poza pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choosetasty 😊.

Biscuiti corcanti din turta dulce

Biscuiti crocanti din turta dulce

Crocanti pe margini si fragezi in interior, biscuitii acestia imbina toate aromele specifice Craciunului. Iar prepararea lor devine foarte distractiva cand cei mici va sar in ajutor.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Timp pentru racire 2 hours 30 minutes
Course Desert
Cuisine General
Servings 60 biscuiti

Equipment

  • forme de biscuiti, mixer electric, punga si duza subtire pentru ornare

Ingredients
  

  • 360 g faina alba din grau
  • 1 ½ lingurita bicarbonat
  • 2 linguri ghimbir pudra
  • 2 linguri scortisoara macinata
  • 1 lingurita cuisoare macinate
  • lingurita nucsoara macinata
  • lingurita sare nu e necesara daca folositi unt sarat
  • 170 g unt vegan la temperatura camerei
  • 80 g zahar brun (dark)
  • 40 g zahar brut din trestie
  • 140 g melasa
  • 1 ou vegan 1 lingura in macinate amestecat cu 3 linguri apa

Glazura (optional)

  • 200 g zahar pudra
  • 2 linguri lapte din plante

Instructions
 

  • Intr-un bol, amestecati bine faina, bicarbonatul, sarea si mirodeniile; puneti deoparte;
  • Punteti intr-un alt bol untul vegan, zaharul brut si cel brun si bateti aproximativ 2 minute cu un mixer electric;
  • Adaugati melasa, "oul" vegan si extractul de vanilie si mai bateti 2 minute pana obineti o pasta cremoasa;
  • Adaugati treptat mixul de ingrediente uscate si amestecati bine pana obtineti un aluat dens si lipicios; integrati si faina care se lipeste pe marginile bolului;
  • Impartiti aluatul in doua bucati egale, formati doua bile si aplatizati-le; punti-le in cate o punga de silicon si lasati la frigider minim 2 ore sau peste noapte;
  • Dupa ce aluatul s-a racit complet, scoateti una dintre bucati din frigider si intindeti-o cu un sucitor pe o suprafata curata, pana obtineti un disc gros de 3-4 mm;
  • Decupati aluatul cu forme pentru biscuiti si puneti biscuitii intr-o tava cu hartie de copt; adunati resturile de aluat, formati o bila si repetati toti ceilalti pasi; procedati astfel pana cand nu mai ramane aluat; aceiasi pasi trebuie parcursi si cu restul de aluat din frigider;
  • Lasati biscuitii la racit timp de 30 de minute inainte de coacere;
  • Preincalziti cuptorul la 170° C;
  • Dupa ce biscuitii decupati s-au racit, introduceti tava in cuptor si coaceti timp de 9-10 minute;
  • Scoateti biscuitii din cuptor si lasati-i sa se raceasca complet;
  • Pentru prepararea glazurii, amestecati bine zaharul pudra cu laptele, puneti intr-o punga de patiserie cu duza cu varf subtire si decorati biscuitii dupa cum doriti.

Notes

  1. Lasati aluatul sa se raceasca complet inainte sa il intendeti; daca e posibil, pregatiti aluatul cu o zi incainte si lasati-l in frigider peste noapte.
  2. Daca resturile de aluat se inmoaie prea tare, mai puneti in frigider 10-15 minute.
  3. E necesar sa puneti biscuitii decupati in frigider inainte de a-i coace, ca sa nu se intinda aluatul in cuptor. Pentru a scurta timpul de racire, puteti sa ii puneti in congelator timp de 15 minute.
  4. Cu cat coaceti mai mult biscuitii, cu atat mai crocanti vor fi.
  5. Asteptati ca biscuitii sa se raceasca complet inainte de a-i decora, altfel glazura se va topi peste biscuitii calzi
  6. Pentru a obtine glazura rosie, am inlocuit laptele cu zeama de sfecla rosie; pentru glazura verde, am adaugat 1/2 lingurita de spirulina.
Keyword biscuiti de post, biscuiti vegani, turta dulce

Scrie un comentariu

Evaluare reteta