Reteta aceasta de biscuiti crocanti cu ciocolata este una dintre cele mai simple si usoare retete de dulciuri ce poate fi preparata. Daca e prima data cand faceti biscuiti, e un inceput bun pentru o aventura in ale patiseriei ๐. Ingredientele folosite sunt simple si nu e nevoie de tehnici speciale sau de ustensile complicate. Nici macar nu trebuie sa raciti aluatul inainte de coacere (asa cum se cere, de regula, in retetele de biscuiti). Va trebui totusi sa asteptati ca biscuitii sa se raceasca complet dupa ce ii scoateti din cuptor ๐.
Preparati in mai putin de 30 de minute, biscuitii acestia sunt usor crocanti pe margini, dar fragezi si putin lipiciosi in mijloc. Perfecti pentru a va satisface pofta de ceva dulce ๐.
Ingrediente pentru biscuiti vegani cu ciocolata
In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.
- faina – am folosit faina alba din grau;
- unt vegan (nu margarina)- topiti untul in bain-marie inainte de a-l folosi;
- zahar brun – folositi o varianta cu mai putin melasa (zaharul brut este foarte potrivit pentru reteta aceasta); tineti cont de faptul ca, atunci cand folositi zahar brun, aluatul de biscuiti nu se intinde in timpul coacerii;
- seminte de in macinate – inlocuitor vegan pentru ou, „leaga” aluatul;
- ciocolata vegana – taiati ciocolata in bucatele mici inainte sa o adaugati in aluat;
- bicarbonat – da fragezime biscuitilor;
- sare – pentru a evidentia gustul de dulce; insa, daca untul pe care il folositi este sarat, nu mai este nevoie sa adaugati sare;
- extract de vanilie – pentru a da biscuitilor o aroma placuta.
Cum se fac biscuitii crocanti cu ciocolata
Incepeti prin a topi untul vegan in bain-marie, apoi amestecati-l bine cu zaharul brun. Untul se poate arde destul de usor, de aceea prefer sa-l topesc in bain-marie. Zaharul nu trebuie sa se topeasca complet, insa, daca sunt prea mari cristalele, nu se vor topi in cuptor datorita timpului scurt de coacere. Puteti lasa zaharul si untul in bol in timp ce taiati ciocolata.
Adaugati extractul de vanilie si semintele de in macinate si amestecati bine. Adaugati apoi faina, bicarbonatul si sarea (daca e nevoie) si framantati bine pana obtineti un aluat omogen consistent. Incorporati apoi bucatile de ciocolata; puteti lasa cateva sa le puneti la final peste biscuiti, inainte de a-i pune in cuptor.
Folositi o lingura pentru a face bile din aluat de aceeasi dimensiune. Asezati bilele intr-o tava in care ati pus hartie de copt. Dat fiind faptul ca aluatul nu se va intinde in cuptor, va trebui sa turtiti bilele presandu-le usor cu palma.

Puneti tava in cuptorul preincalzit la 180ยฐ C si coaceti timp de 11-13 minute.
Scoateti biscuitii din cuptor si lasati-i 30 de minute sa se raceasca pe un gratar inainte de servire.
Recomandari pentru prepararea biscuitilor cu ciocolata
Aluatul trebuie sa fie moale, nici prea uscat, nici prea „umed”. Ar trebui sa puteti modela usor bilele din aluat. Daca e prea umed, mai adaugati 1 lingura de faina. Daca e prea uscat, mai adaugati 1 lingura de unt topit.
Faceti bilele din aluat de dimensiuni egale, astfel incat biscuitii sa se coaca uniform si in acelasi timp.
Aveti grija sa nu coaceti biscuitii prea mult. Nu va lasati inselati de faptul ca sunt moi imediat ce ii scoateti din cuptor. Se vor intari pe masura ce se racesc.
Cum se pastreaza biscuitii
Biscuitii pot fi pastrati timp de o saptamana la temperatura camerei intr-un bol acoperit cu un capac. De asemenea, aluatul poate fi tinut in frigider cateva zile. Daca doriti sa-l pastrati pentru o perioada mai lunga, puteti face bilele din aluat si sa le congelati pana la 3 luni.
Daca va plac biscuitii, poate doriti sa incercati si reteta mea de biscuiti cu dovleac si nuca de cocos.
Daca preparati reteta aceasta de biscuiti vegani (de post) cu ciocolata, dati-mi de stire ๐. Lasati un comentariu mai jos si evaluati reteta. Nu uitati sa faceti o poza si sa etichetati #choose_tasty pe Instagram ๐.

Biscuiti crocanti cu ciocolata | Reteta vegana
Ingredients
- 130 g unt vegan (nu margarina) topit
- 80 g zahar brun sau zahar brut
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 lingura seminte de in macinate
- 180 g faina alba
- 1 lingurita bicarbonat
- ยผ lingurita sare
- 100 g ciocolata vegana taiata in bucati mici
Instructions
- Intr-un bol mediu, amestecati bine, timp de 2-3 minute, untul vegan topit si zaharul brun;
- Adaugati extractul de vanilie si semintele de in macinate si amestecati bine;
- Adaugati faina, bicarbonatul si sarea si framantati pana obtineti un aluat moale;
- Integrati bucatile de ciocolata; pastrati cateva pentru a le pune pe biscuiti inainte de a-i da la cuptor, daca doriti;
- Incalziti cuptorul la 180ยฐ C;
- Folositi o lingura pentru a face bile din aluat de dimensiuni egale; puneti bilele intr-o tava cu hartie de copt si turtiti-le cu palma sau cu lingura; puneti bucatile de ciocolata peste biscuiti (daca e cazul);
- Puneti tava in cuptor si coaceti biscuitii timp de 11-13 minute;
- Scoateti tava din cuptor si lasati biscuitii sa se raceasca complet inainte de servire.
Notes
- Daca folositi unt sarat,ย nu mai este nevoie sa adaugati sare in aluat.
- Aluatul acesta nu se intinde in cuptor; de aceea e nevoie sa turtiti putin bilele din aluat.
- Nu coaceti prea mult biscuitii; trebuie sa fie moi cand ii scoateti din cuptor; se vor intari pe masura ce se racesc.
- De asemenea, timpul de coacere poate varia (nu toate cuptoarele coc la fel); biscuitii sunt gata atunci cand sunt putin tari pe margini.
2 Comentarii
Sunt mega fun biscuiti de genul asta si cei cu unt de arahide. Azi am facut reteta asta si sunt foarte buni, chiar daca, fiind prima incercare, i-am „prajit” un pic pe margini ๐
Foarte buni si reteta e simpla, ceea ce inseamna ca mai fac!
Ma bucur tare mult ca-ti plac si ca vrei sa-i mai faci ๐ E absolut normal sa se mai arda la inceput; si mie mi s-a intamplat, pana mi-am dat seama cum trebuie reglata temperatura cuptorului meu, ca nu functioneaza toate la fel ๐