*Aceasta reteta a fost publicata initial in octombrie 2020 si actualizata in februarie 2021 cu poze noi si text imbunatatit. Reteta a ramas neschimbata.
Aceste batoane cu unt de arahide, hrisca expandata si ciocolata sunt cel mai simplu desert pe care il puteti face. Pe langa faptul ca se prepara usor si rapid, sunt vegane, fara gluten si nici nu necesita coacere.
Si asta nu e tot! Sunt acoperite cu un strat delicios de ciocolata si cu alune crocante! ๐
Ingrediente necesare
In paragraful acesta gasiti informatii generale despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
- hrisca expandata – o puteti inlocui cu orice alte cereale expandate: orez, quinoa, amaranth, mei – oricare dintre ele se potriveste la fel de bine;
- unt de arahide – am folosit o combinatie de unt de arahide crude si unt de arahide prajite; nu e necesar sa faceti aceasta combinatie, merge orice aveti la indemana; si daca sunteti alergici la alune, puteti folosi unt de migdale, alune caju sau chiar unt de seminte de floarea soarelui;
- sirop de agave – il puteti inlocui cu sirop de artar sau curmale;
- ulei de cocos – „leaga” si intareste batoanele; si mai aduce si o aroma placuta; topiti uleiul inainte de a-l folosi;
- ciocolata vegana – eu am folosit ciocolata cu 74% cacao;
- alune coapte – pentru decorarea batoanelor, dar nu e obligatoriu sa folositi.
Cum se fac batoanele cu hrisca expandata si unt de arahide
Incepeti prin a amesteca bine untul de arahide cu ulei de cocos si sirop de agave pana obtineti o pasta. E important sa amestecati ingredientele aceastea separat de fulgii de hrisca, pentru ca altfel nu veti obtine o compozitie omogena. Puneti pasta peste hrisca si amestecati incet cu o spatula pana cand toti fulgii de hrisca sunt incorporati.
Puneti amestecul intr-o forma detasabila de aproximativ 23×23 cm. E bine sa puneti hartie de copt pe fundul formei pentru a putea dezlipi / felia mai usor batoanele. Distribuiti amestecul intr-un strat egal si presati-l bine cu spatula sau cu fundul unui pahar.
Nu-l puneti inca in frigider. Daca amestecul e prea rece, ciocolata se va intari imediat si nu o veti putea intinde uniform.
Pentru prepararea topping-ului, topiti ciocolata in bain marie. Adaugati ulei de cocos pentru a da un luciu placut ciocolatei. Dupa ce s-a topit, turnati ciocolata intr-un strat uniform peste amestecul de hrisca si unt de arahide.
Punteti alunele coapte maruntite peste ciocolata si dati la frigider timp de doua ore.
Dupa ce scoateti forma din frigider, lasati sa stea 5 minute la temperatura camerei. Ciocolata se rupe daca o taiati imediat. Puteti chiar sa incalziti lama cutitului la flacara sau in apa fierbinte ca sa taiati mai usor. Uscati cutitul cu un prosop, daca folositi apa fierbinte.
Cum se pastreaza batoanele cu unt de arahide si hrisca expandata
Deliciile acestea acoperite in ciocolata se inmoaie repede la temperatura camerei. Asadar, cel mai bine e sa le pastrati la rece. In frigider pot sta pana la 2 saptamani. Daca doriti sa le pastrati o perioada mai lunga, le puteti tine in congelator timp de 2-3 luni.
Daca v-a placut aceasta reteta de batoane cu fulgi de hrisca, unt de arahide si ciocolata, o puteti evalua mai jos sau chiar lasa un comentariu; m-ar ajuta sa aflu parerea voastra ๐. Si daca preparati aceste batoane vegane dupa reteta mea, faceti o poza, postati-o pe Instagram si nu uitati sa etichetati #choosetasty ๐.

Batoane cu unt de arahide, hrisca expandata si ciocolata
Equipment
- Forma detasabila de aproximativ 23 x 23 cm
Ingredients
Ingrediente pentru baza
- 350 g unt de arahide
- 20 g ulei de cocos topit
- 120 ml sirop de agave
- 60 g hrisca expandata sau alte cereale expandate
Ingrediente pentru topping
- 150 g ciocolata vegana 74% cacao
- 4 g ulei de cocos
- 30 g arahide coapte maruntite
Instructions
- Puneti hrisca expandata intr-un bol mare; intr-un alt bol, amestecati bine untul de arahide, siropul de agave si ulei de cocos, pana obtineti o pasta omogena;
- Puneti pasta peste peste fulgii de hrisca si amestecati bine cu o spatula;
- Puneti amestecul intr-o forma detasabila; presati bine cu spatula sau cu fundul unui borcan;
- Topiti ciocolata in bain marie si adaugati 2 linguri de ulei de cocos; amestecati bine;
- Puneti cicolata peste baza si distribuiti-o intr-un strat uniform;
- Presarati arahide coapte peste ciocolata;
- Puneti tava la frigider timp de 2 ore;
- Scoateti tava de la frigider si lasati 5 minute la temperatura camerei inainte sa taiati batoanele.
2 Comentarii
Cel mai bun si mai usor de pregatit dulce si, include so ciocolataaaa! ๐ Il fac des!
Suuper! Ma bucur ca-ti place ๐