Baba ganoush cu rosii sau salata de vinete vegana …sau salata de vinete de post ๐Ÿ˜‰.

Bana ganoush (sau baba ganouj) este un aperitiv traditional din Orientul Mijlociu si zona mediteraneeana. In traducere, inseamna „tatal rasfatat”. Zic oamenii de pe-acolo ca e un adevarat rasfat sa mananci o portie de baba ganoush. Inca nu mi-e clar de ce doar „baba” poate fi rasfatat ๐Ÿ˜‰.

Si da…. ati citit bine baba ganoush cu rosii, sos de rodii si menta. NU cu tahini. Sunt multe retete de baba ganoush care includ tahini, insa tocmai asta este diferenta dintre baba ganoush si mutabal, un alt aperitiv pe baza de vinete coapte. Moutabal se prepara cu tahini si, optional, iaurt, iar baba ganoush nu contine tahini.

Pana la urma, nici nu prea conteaza. Cu sau fara tahini, baba ganoush sau moutabal, sunt oricum niste aperitive delicioase ๐Ÿ˜Š.

Ingrediente baba ganoush cu rosii

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele necesare si posibili inlocuitori. Detalii despre cantitati veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Ingrediente baba ganoush: vinete coapte, rosii cherry, ulei de masline, sos de rodii, menta, zeama de lamaie, ceapa, usturoi

Ingredientele de care aveti nevoie sa preparati baba ganoush sunt simple si chiar accesibile.

  • vinete coapte – cel mai bine este sa folositi vinete de gradina, care cresc in sezon; proaspat coapte sau congelate, sunt la fel de bune in aceasta reteta;
  • rosii – eu am folosit rosii cheryy, dar orice fel de rosii sunt la fel de bune; ati putea chiar sa puneti (si) un ardei rosu copt, daca doriti;
  • sos de rodii – sau concentrat / melasa de rodii; se gaseste in supermarket la rafturile cu produse orientale; puteti chiar sa il preparati acasa din suc proaspat de rodii; puneti sucul la fiert la foc mic pana cand se reduce la consistenta unui sos;
  • ceapa si usturoi – tocate marunt;
  • ulei de masline
  • menta proaspata – o puteti inlocui cu patrunjel;
  • zeama de lamaie
  • sumac – pentru ornare; puteti adauga si niste nuci prajite sau seminte de pin, daca doriti.

Cat despre preparare, sa coaceti vinetele va fi partea cea mai „grea” din aceasta reteta. Sa tocati vinetele, ceapa, usturoiul, sa taiati rosiile…floare la ureche ๐Ÿ˜‰.

Baba ganoush cu rosii servit cu crackers

Alte retete de aperitive tartinabile

Daca v-a placut aceasta reteta de baba ganoush cu rosii, sos de rodii si menta , o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati o salata de vinete orientala dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Platou baba ganoush

Baba Ganoush cu rosii, sos de rodii si menta

Baba ganoush este unul dintre cele mai populare aperitive din Orientul Mijlociu. Se prepara usor si repede, din ingrediente simple, si nu lispeste niciodata de pe un platou mezze.
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Course Aperitiv
Cuisine Mediteranean, Oriental
Servings 4 portii

Ingredients
  

  • 2 vinete coapte (medii) tocate
  • 2 rosii medii (sau mai multe rosii cherry) taiate cuburi
  • 3-4 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 ceapa medie tocata marunt
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri sos / concentrat de rosii
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 lingurita sare sau dupa gust
  • cateva frunze de menta proaspata tocata
  • ยฝ lingurita sumac (pentru ornat) optional

Instructions
 

  • Puneti intr-un bol vinetele coapte si tocate cu ceapa, ustuoi, ulei de masline, sos de rodii, zeama de lamaie si sare si amestecati bine;
  • Adaugati rosiile si menta si amestecati usor;
  • Ornati cu ulei de masline si sumac si serviti cu lipii / crackers / paine si legume proaspete.
Keyword baba ganoush fara tahini, reteta baba ganoush, salata de vinete de post, salata de vinete vegana

Scrie un comentariu

Evaluare reteta